Lean proizvodnja drugačiji je pristup filozofiji kvalitete koji uključuje stalno poboljšanje procesa i maksimalnu orijentiranost prema zahtjevima kupaca. Iako njegovi rezultati nisu vidljivi preko noći, Lean pristup ima nekoliko važnih blagodati za organizaciju.

 

Uvod u Lean proizvodnju

U uvjetima dinamičke turbulentnosti okoline svaka organizacija teži upotrijebiti što manju količinu resursa za svoje aktivnosti, a istovremeno osigurati što je moguće veću dodatnu vrijednost za kupca.

Uvođenjem ISO standarda u poslovanje, svaka organizacija potvrđuje svoju orijentiranost prema kupcima, odnosno zadovoljenju njihovih zahtjeva. Baš su zahtjevi kupca ti koji su u centru Lean menadžmenta.

Može se reći da je Lean proizvodnja win-win situacija za organizaciju ali i kupca. Glavni razlog za to je eliminacija svih mogućih gubitaka u procesu čime se smanjuju ukupni troškovi njegova odvijanja. Sukladno tome, organizacija stvara procese koji zahtijevaju manje resursa, a osigurava veću dodatnu vrijednost.

 

Povijesni razvoj Lean proizvodnje

Lean proizvodnja, jednako kao i većina filozofija upravljanja kvalitetom, potječe iz Japana. U vrijeme njezina nastanka Japanska autoindustrija suočavala se s velikim problemima koji su primarno nastali kao rezultat oskudnosti resursa.

Suočen s izazovima poslijeratnog Japana i nerazvijenosti tržišta, ondašnji čelni čovjek Toyote T. Ohno odlazi u SAD u pogon Forda kako bi usporedio poslovanje tvrtke koju vodi s poslovanjem jedne od tada vodećih tvrtki u automobilskoj branši.

Na temelju rezultata provedenog benchmarkinga, Ohno zaključuje kako je potrebno razviti sustav koji će efikasnije koristiti resurse.

To je značilo rođenje Lean sustava proizvodnje u ono vrijeme nazvanog Toyota Production System (TPS).

TPS je uključivao različite filozofije kvalitete poput Kanban, odnosno kasnije Kaizen sustava. Ovakav pristup je rezultirao bojim iskorištavanjem resursa i ekonomičnijem (efikasnijim i efektivnijim) odvijanju procesa.

Lean proizvodnja primjer

Primjena leana u proizvodnji tvrtke Voortman Steel Machinery iz Nizozemske

 

7 vrsta gubitaka kako ih vidi Lean menadžment

Lean proizvodnja u osnovi prepoznaje sedam različitih vrsta gubitaka koji mogu utjecati na manju efikasnost odvijanja procesa.

Gubitci se redom mogu raščlaniti na:

  • Prekomjernu proizvodnju
  • Transport (logistiku)
  • Čekanje i zastoji
  • Nepotrebni pokreti pri izvršavanju aktivnosti
  • Prekomjerna (često nepotrebna) obrada
  • Pojava škarta
  • Zalihe

Svaki od gubitaka uvelike povećava vrijeme odvijanja procesa. Primjerice, nepotrebni pokreti prilikom izvršavanja aktivnosti uvelike mogu povećati vrijeme obrade tj. izrade pojedinog proizvoda. Nepotrebni pokreti su usko povezani s čekanjem, odnosno nepotrebnim putanjama u kretanju materijala tijekom obrade.

Nadalje, svakoj organizaciji je u cilju proizvesti što kvalitetniji proizvod ali prekomjerna obrada može samo naštetiti kvaliteti istog. To se u prvom redu odnosi na prevelik broj procesa obrade, lošu konstrukciju proizvoda itd.

Osim toga, poznato je kako su prekomjerne zalihe na skladištu za svaku tvrtku nepotrebni trošak i kako bi iste trebalo držati na onoj razini koja je dovoljna za nesmetano odvijanje proizvodnje.

Škart, s druge strane izravno korelira s troškovima u procesu jer svaki nesukladni proizvod znači dodatno vrijeme i dodatne resurse za proizvodnju novog ili popravljanje greške kod već proizvedenog.

 

Prednosti i nedostatci Lean pristupa proizvodnji

Jednako kao i sve filozofije u poslovanju, odnosno upravljanju kvalitetom, Lean pristup ima svoje prednosti i nedostatke.

U osnovi se prednosti svode na smanjenje troškova pri odvijanju procesa, povećanju efikasnosti i kvalitete, odnosno stvaranju dodatne vrijednosti za kupca.

Međutim, uz očite prednosti Lean proizvodnja ima i nekoliko nedostataka.

U prvom redu nedostatci su vezani uz manju inovativnost u osmišljavanju novih procesa pošto je ova filozofija usmjerena na poboljšanje postojećih. Osim toga, napori ovakvog pristupa u proizvodnji nisu vidljivi preko noći i često je potrebno duže vrijeme kako bi se pojavili prvi znakovi poboljšanja.


 

Podijeli članak: