Lean pristup u proizvodnji
Lean proizvodnja drugačiji je pristup filozofiji kvalitete koji uključuje stalno poboljšanje procesa i maksimalnu orijentiranost prema zahtjevima kupaca. Iako njegovi rezultati nisu vidljivi preko noći, Lean pristup ima nekoliko važnih blagodati za organizaciju.
Uvod u Lean proizvodnju
U uvjetima dinamičke turbulentnosti okoline svaka organizacija teži upotrijebiti što manju količinu resursa za svoje aktivnosti, a istovremeno osigurati što je moguće veću dodatnu vrijednost za kupca.
Uvođenjem ISO standarda u poslovanje, svaka organizacija potvrđuje svoju orijentiranost prema kupcima, odnosno zadovoljenju njihovih zahtjeva. Baš su zahtjevi kupca ti koji su u centru Lean menadžmenta.
Može se reći da je Lean proizvodnja win-win situacija za organizaciju ali i kupca. Glavni razlog za to je eliminacija svih mogućih gubitaka u procesu čime se smanjuju ukupni troškovi njegova odvijanja. Sukladno tome, organizacija stvara procese koji zahtijevaju manje resursa, a osigurava veću dodatnu vrijednost.
Povijesni razvoj Lean proizvodnje
Lean proizvodnja, jednako kao i većina filozofija upravljanja kvalitetom, potječe iz Japana. U vrijeme njezina nastanka Japanska autoindustrija suočavala se s velikim problemima koji su primarno nastali kao rezultat oskudnosti resursa.
Suočen s izazovima poslijeratnog Japana i nerazvijenosti tržišta, ondašnji čelni čovjek Toyote T. Ohno odlazi u SAD u pogon Forda kako bi usporedio poslovanje tvrtke koju vodi s poslovanjem jedne od tada vodećih tvrtki u automobilskoj branši.
Na temelju rezultata provedenog benchmarkinga, Ohno zaključuje kako je potrebno razviti sustav koji će efikasnije koristiti resurse.
To je značilo rođenje Lean sustava proizvodnje u ono vrijeme nazvanog Toyota Production System (TPS).
TPS je uključivao različite filozofije kvalitete poput Kanban, odnosno kasnije Kaizen sustava. Ovakav pristup je rezultirao bojim iskorištavanjem resursa i ekonomičnijem (efikasnijim i efektivnijim) odvijanju procesa.
7 vrsta gubitaka kako ih vidi Lean menadžment
Lean proizvodnja u osnovi prepoznaje sedam različitih vrsta gubitaka koji mogu utjecati na manju efikasnost odvijanja procesa.
Gubitci se redom mogu raščlaniti na:
- Prekomjernu proizvodnju
- Transport (logistiku)
- Čekanje i zastoji
- Nepotrebni pokreti pri izvršavanju aktivnosti
- Prekomjerna (često nepotrebna) obrada
- Pojava škarta
- Zalihe
Svaki od gubitaka uvelike povećava vrijeme odvijanja procesa. Primjerice, nepotrebni pokreti prilikom izvršavanja aktivnosti uvelike mogu povećati vrijeme obrade tj. izrade pojedinog proizvoda. Nepotrebni pokreti su usko povezani s čekanjem, odnosno nepotrebnim putanjama u kretanju materijala tijekom obrade.
Nadalje, svakoj organizaciji je u cilju proizvesti što kvalitetniji proizvod ali prekomjerna obrada može samo naštetiti kvaliteti istog. To se u prvom redu odnosi na prevelik broj procesa obrade, lošu konstrukciju proizvoda itd.
Osim toga, poznato je kako su prekomjerne zalihe na skladištu za svaku tvrtku nepotrebni trošak i kako bi iste trebalo držati na onoj razini koja je dovoljna za nesmetano odvijanje proizvodnje.
Škart, s druge strane izravno korelira s troškovima u procesu jer svaki nesukladni proizvod znači dodatno vrijeme i dodatne resurse za proizvodnju novog ili popravljanje greške kod već proizvedenog.
Prednosti i nedostatci Lean pristupa proizvodnji
Jednako kao i sve filozofije u poslovanju, odnosno upravljanju kvalitetom, Lean pristup ima svoje prednosti i nedostatke.
U osnovi se prednosti svode na smanjenje troškova pri odvijanju procesa, povećanju efikasnosti i kvalitete, odnosno stvaranju dodatne vrijednosti za kupca.
Međutim, uz očite prednosti Lean proizvodnja ima i nekoliko nedostataka.
U prvom redu nedostatci su vezani uz manju inovativnost u osmišljavanju novih procesa pošto je ova filozofija usmjerena na poboljšanje postojećih. Osim toga, napori ovakvog pristupa u proizvodnji nisu vidljivi preko noći i često je potrebno duže vrijeme kako bi se pojavili prvi znakovi poboljšanja.