Saznajte ključne aspekte kontrole kvalitete u obradi metala, uključujući važnost ISO 9001, ulogu zaposlenika i radnih procesa, te kako sve navedeno utječe na zadovoljstvo kupaca i uspješnost proizvodnje.

 

Kada govorimo o kontroli kvalitete u obradi metala, temeljna je poruka da sustavi kontrole kvalitete osiguravaju klijentima da su procesi uspostavljeni tako da proizvode proizvode najviše kvalitete. Učinkovita kontrola kvalitete nadzire sve faze obrade i proizvodnje te održava praćenje kroz cijeli proizvodni proces.

Dobro funkcionirajući sustav kontrole kvalitete uspostavlja standarde i procedure za ispunjavanje ili premašivanje očekivanja kupaca, što je osnova za uspjeh. Zadovoljstvo kupaca pozitivno utječe na učinkovitost zaposlenika, što zauzvrat dalje poboljšava odnose s kupcima i povećava poslovne mogućnosti.
 

Što je kontrola kvalitete u obradi metala?

Kontrola kvalitete je skup procedura koje provjeravaju i odobravaju ili identificiraju i ispravljaju nedostatke u tehnikama obrade, upravljanju dokumentacijom i kvaliteti konačnog proizvoda.

To se postiže temeljitim pregledom specifikacija i kontinuiranim procesima inspekcije – od početne inspekcije, inspekcije tijekom procesa, do konačne inspekcije i testiranja gotovog proizvoda.

Kontrola kvalitete u proizvodnji obrade metala dio je većeg sustava upravljanja kvalitetom (QMS) najbolje ilustriranog postizanjem certifikata ISO 9001 – međunarodnog standarda za QMS.

ISO 9001 je standard orijentiran na uslugu kupcima. Po svakom ključnom pokazatelju učinka, svi sustavi osiguranja kvalitete mjeri se prema mjerilu ISO 9001. Time se kupcima jamči da se pridržavanje proizvodnih procesa i protokola provodi na najvišim razinama. To vašim klijentima daje do znanja da postoji plan na svakoj fazi proizvodnje koji je zadovoljio najviše standarde kvalitete i učinkovitosti.
 

Kako kontrola kvalitete utječe na obradu metala?

Visoki standardi i dobro planirani postupci kontrole kvalitete ključni su za uspjeh bilo koje tvrtke. Međutim, to je posebno važno u metalnoj obradi zbog mnogih procesa uključenih u izvođenje metalne obrade. Od CAD crteža i specifikacija dizajna do odabira materijala – svi zahtijevaju uspostavljene standarde kvalitete, kontrole i politike inspekcije.

Što možete očekivati od kontrole kvalitete u obradi metala?

 

Osoblje

Učinkovit sustav kontrole kvalitete započinje kvalitetnim osobljem i otvorenom komunikacijom. Menadžer kontrole kvalitete nadgledat će i provoditi postupke i politike u suradnji s kvalificiranim timom inspektora i imat će izravan pristup vlasniku, predsjedniku ili izvršnom direktoru tvrtke, kao i glavnim inženjerima i voditeljima radionica.

Drugim riječima, kako bi se osiguralo da su mjere kontrole kvalitete na mjestu i slijede se, te da su proizvodi izrađeni prema najvišim standardima kvalitete, mora postojati otvoren dijalog i kontinuirani razgovor svih strana unutar tima. Sve linije komunikacije kroz radionicu trebaju biti otvorene i transparentne za dobrobit svih.
 

Crteži i dizajn

Koliko dobro i učinkovito se koncept može realizirati u uspješnom gotovom proizvodu, u velikoj mjeri počinje s njegovim dizajnom. Crteži i specifikacije za projekt započinju visokokvalitetnim inženjeringom. Nadzor, pregled i prilagodbe gdje je to potrebno, funkcija su kontrole kvalitete u području crteža i specifikacija. Menadžer inženjeringa ili voditelj i njegov tim rade zajedno s kontrolom kvalitete kako bi osigurali da crteži i specifikacije budu u skladu i usklađeni sa standardima kvalitete i regulatornim standardima.
 

Procesi obrade metala

Radionice za prilagođenu metalnu obradu općenito će koristiti niz tehnika i procesa obrade pod jednim krovom. Svaka tehnika, bilo da se radi o laserskom rezanju i probijanju, oblikovanju, zavarivanju, plastifikaciji, sastavljanju – čak i pakiranju za izvoz – podložna je mjerama kontrole kvalitete.

Parametri kontrole kvalitete za lasersko rezanje, na primjer, definiraju zahtjeve za laserskim i drugim vrstama toplinskog rezanja. Takvi parametri uključivali bi snimanje ureza reza, probijanje reza, linije reza, rastaljeni metal i grubost reza. Sve tehnike obrade podložne su pregledu i inspekciji koje povremeno nadziru osoblje kontrole kvalitete zajedno s voditeljem tima ili nadzornikom.
 

Materijali

Kontrola kvalitete sirovina može se provesti kroz niz točaka provjere i inspekcije. Po dolasku, pregledajte sve dolazne materijale kako biste osigurali kvalitetu i da posjeduju karakteristike potrebne za zadovoljavanje zahtjeva obrade. Testovi se mogu provoditi i za njihov elementarni sastav. Kako bi se izbjegle zabune s materijalima, kontrola procesa na podu tvornice može se provesti kako bi se brzo testirali materijali prije obrade. Konačna inspekcija potvrdila bi sastav materijala i bilo koje potrebno regulatorno usklađivanje.
 
Bez obzira radi li se o administrativnom ili proizvodnom procesu, imati sustav upravljanja kvalitetom ISO osigurava da svi aspekti proizvodnje daju dosljedne, kvalitetne rezultate.

Kada tražite tvrtku za metalnu obradu za svoj projekt, trebali biste očekivati kombinaciju moderne, najsuvremenije opreme kojima upravljaju stručni, iskusni i predani djelatnici. Bit je u tome da se stalno ispune i premašuju zahtjevi kupaca.


 

Podijeli članak: