Edukativno informativni blog tematike metala, obrade metala te novosti iz metalne branše

Površinska zaštita metala

Završna, površinska obrada metala


Metalni proizvodi posvuda nas okružuju. Sjajni ili mat, metalik ili u boji. No treba imati na umu kako izgled nekog metalnog predmeta ovisi samo o jednom dijelu proizvodnog procesa – površinskoj obradi metala.
Saznajte više
Savijanje limova

Principi savijanja limova


Savijanje limova je postupak obrade metala bez skidanja strugotine, kod kojeg se u poprečnom presjeku unutrašnji dio skraćuje i opterećen je na tlak, dok se vanjski dio produljuje.
Saznajte više
Podjele i postupci obrade metala

Strojna obrada metala: postupci i podjele


Kako bi se metal mogao upotrijebiti za daljnju upotrebu, potrebno ga je obraditi. Obrada metala predstavlja postupak kojim se metalu mijenjaju dimenzije, oblik ili neka svojstva kako bi ga se kasnije moglo upotrebljavati za danje postupke. Metal kao takav se može obrađivati ručno ili strojno. Odabir načina obrade metala ovisi o njegovoj kasnijoj upotrebi.
Saznajte više
Nelegirani čelici - tablica označavanja

Tablica označavanja nelegiranih čelika


Nelegirani čelici, poznati još i pod nazivom ugljični čelici, u sebi sadrže dva elementa, željezo i ugljik uz mogućnost postojanja drugih elemenata koji ne utječu na svojstva. Međutim, čelici koji imaju niski udio ugljika mogu imati svojstva slična svojstvima željeza.
Saznajte više
Autogeno rezanje metala

Rezanje kisikom i materijali


Rezanje kisikom jedna je od dostupnih metoda za izradu dijelova od debelih metalnih ploča. Obično je gornja granica u proizvodnji oko 150 mm, ali mogu se koristiti i puno deblji materijali.
Saznajte više
Lasersko označavanje

Lasersko označavanje – metode i primjena


Laseri su prikladni za izvođenje raznih operacija. Lasersko označavanje jedno je od njih. To je postupak korištenja laserske zrake za označavanje ili graviranje na različitim površinama. Danas, brojne primjene proizlaze iz ove mogućnosti.
Saznajte više
glodanje

CNC obrada: glodanje i tokarenje u usporedbi


Kupci koji nam se obraćaju često traže usluge CNC obrade kada žele izraditi metalni dio složenijeg oblika. Korištenje ovog pojma je široko i potrebno ga je preciznije definirati, no treba uzeti u obzir da on podrazumijeva dvije različite metode.
Saznajte više