Obrada metala jedna je od najmanje cijenjenih industrija. Većina ljudi nije svjesna najnovijih trendova u metalskoj industriji unatoč tome što je ta industrija ključna u modernom svijetu i doprinosi boljem i udobnijem životu.

 
U ovom blogu donosimo pet zanimljivih trendova i tehnologija koje unaprijeđuju i olakšavaju rad u industriji obrade metala.
 

1) Automatizacija i CNC strojevi

Ranije je većina poslova u industriji obrade metala zahtijevala visoku razinu ljudskog angažmana. Međutim, stvari su se promijenile, a posao je postao učinkovitiji. To je postalo moguće primjenom tehnologija automatizacije. Za razliku od ručnih tokarilica, CNC ili računalno numerički upravljani strojevi ne zahtijevaju ručno upravljanje strojevima.

CNC strojevi također zahtijevaju manje operatera u usporedbi s ručnim strojevima. Iz tog razloga, CNC strojevi postali su neizostavan dio tvrtki za obradu metala.

CNC strojevi također su korisni kada je riječ o obavljanju zadataka koji su ponavljajući i dosadni. U drugim slučajevima, jednako su korisni u obavljanju zadataka koji su preopasni za izvođenje od strane radnika i mogli bi rezultirati nesrećama.

Uvođenje CNC strojeva rezultiralo je povećanjem produktivnosti i učinkovitosti u dugoročnom smislu. Automatizacija također omogućuje priliku za smanjenje otpada i poboljšanje operacija.
 

2) Povratak proizvodnje (Reshoring)

Povratak proizvodnje, tehnički, znači trend preusmjeravanja outsourcanih industrija i poslova na njihovo izvorno geografsko mjesto. Dok su druge industrije (npr. IT sektor) procvjetale u inozemstvu, industrija obrade metala svjedočila je suprotnom trendu, gdje su se različite tvrtke za obradu metala vratile na svoje izvorno područje.

Ovaj trend se javio zbog rastućih troškova radne snage u mnogim zemljama, posebno u Indiji i Kini. Drugim riječima, povratak proizvodnje omogućio je tvrtkama za obradu metala da budu ekonomičnije, domaće, kreativne i inovativne. Povratak proizvodnje je pomogao stvaranju više mogućnosti za zapošljavanje u matičnoj zemlji koje možda ne bi bile inače stvorene.
 

3) Cyber sigurnost

Slično drugim industrijama, nova tehnologija polako ulazi u industriju obrade metala. S ovim nadogradnjama na tehnološkom planu, važno je osigurati da mreže ostanu sigurne i nepovrijeđene. Tu ulazi kibernetička sigurnost.

Prema izvješćima IBM-ovog X force Threat Intelligence Index iz 2022. godine, industrija koja je najviše pogođena kibernetičkim napadima u 2021. godini bila je industrija proizvodnje. Sektor proizvodnje primio je oko 23,2 posto kibernetičkih napada, što je rezultiralo milijunima troškova zbog povrede podataka.
 
Ovi sve veći napadi na kibernetičku sigurnost mogu predstavljati potencijalne rizike za industriju obrade metala. Jedna od najčešćih prijetnji uključuje probijanje osjetljivih informacija.
 

4) Suradnički Roboti (coboti)

Činjenica je da poslovi u industriji obrade metala mogu biti potencijalno opasni za djelatnike. Stoga je poželjno da mnoge tvrtke za obradu metala integiraju suradničke robote u svoj rad. Prije nekoliko godina, kada su roboti bili prilično veliki i zauzimali puno radnog prostora, njihovo integriranje u radni prostor nije bilo ekonomično.

Međutim, s nedavnim napretkom u sektoru robotike, roboti su postali suradnički roboti ili coboti koji im omogućuju da rade zajedno s članovima tima kako bi obavljali opasne ili monotonne zadatke. Drugi razlog za korištenje cobota u industriji obrade metala je taj što su takvi roboti pomogli u rješavanju nedostatka radne snage tijekom pandemije COVID-19. 

Buduće pametne tvornice ne mogu se zamisliti bez uvođenja suradničkih robota u proizvodnju.
 

5) 3D printanje i aditivna proizvodnja

3D printanje i modeliranje postao je jedan od najperspektivnijih alata u svakom industrijskom sektoru. I industrija obrade metala jednako je zahvaćena ovim tehnološkim napretkom.

Za razliku od subtraktivne proizvodnje, aditivna proizvodnja pomogla je mnogim sektorima stvaranje objekata tako da se grade sloj po sloj.

3D printanje i aditivna proizvodnja omogućili su radnicima u sektoru obrade metala pružanje visokog stupnja prilagodbe i stvaranje gotovo svega što je povezano s metalom s gotovo nikakvim otpadom.

Tvrtke za obradu metala su nedovoljno cijenjene unatoč raznim pozadinskim ulogama koje igraju u različitim industrijama. Mnoge specifične industrije zahtijevaju usluge visoke potražnje od sektora obrade metala, što je bilo ključno za poboljšanje trendova i tehnologija korištenih u obradi metala.

Mnoge promjene u trendovima i tehnologijama značajno su pomogle tvrtkama za obradu metala da povećaju svoju produktivnost i učinkovitost rada za velik postotak. Najnovije tehnologije, kao što su automatizacija, 3D tisak i suradnički roboti, olakšali su rad u sektoru obrade metala. Kako se u ovom sektoru uvodi više napredaka, trebali bi u budućnosti vidjeti više pozitivnih promjena, inovacija i sigurnosti u radu u industriji obrade metala.


 

Podijeli članak: