Koliko je učinkovit protok proizvodnog procesa: obrada metala od materijala do sustava laserskog rezanja. Koliko su učinkoviti istovar, sortiranje i slaganje gotovih dijelova?
 

Potencijal povećanja učinkovitosti proizvodnje

Proizvodni procesi obrade metala poput laserskog rezanja bez automatizacije rukovanja materijalom uglavnom pokazuju najveću varijabilnost u vremenu proizvodnje tijekom procesa utovara i istovara. Pri analizi vremena mirovanja koje na raspolaganje stavlja sam stroj, očigledno je da postoji potencijal za njegovim skraćenjem. Uzrok je najčešće nedostatak sirovine dostavljene u stroj ili  nedostatak istovarivanja izrezanih dijelova prije nego što stroj završi obradu prethodnog lista. Tu postoje dodatne mogućnosti za poboljšanjem rukovanja materijalom, što može povećati učinkovitost proizvodnje i smanjenje ukupnog vremena obrade.

 

Isporuka sirovih materijala

Ako se vaša proizvodnja uključuje raznovrsne usluge s mnogo dnevnih promjena, automatizirani sustav za pohranu materijala može opskrbiti više vrsta materijala i debljina na više strojeva. Uz automatizirani sustav za pohranu materijala, puštanjem programa u rad na strojevima za lasersko rezanje kao i učitavanjem za obradu, zahtjev za materijalom u sustav skladištenja materijala postiže se automatski. Nakon što je prva narudžba materijala isporučena na laserski rezač za lasersko rezanje, sljedeća narudžba materijala već se može isporučiti tijekom obrade zadnjeg lista prve narudžbe. Na taj način sirovina kreće u stroj dok se stroj još uvijek obrađuje.

 

Automatizacija procesa utovara lima

Zu prisutnost automatizacije, učitavanje materijala postaje dio automatskog slijeda vezanog uz zahtjev stroja za materijalom. To znači da izostaje čekanje kod rada stroja od lista do lista i od narudžbe do narudžbe. Listovi se stavljaju na sekundarni stol, dok laserski rezač reže na primarnom stolu. Ako se rezani materijal ne istovari na vrijeme, vrijeme čekanja će se akumulirati.

 

Automatizacija procesa istovara lima

Automatizacija istovara gotovih rezanih dijelova i zaostalog lima izuzetno je važna jer su svi ostali procesi utovara i rezanja vezani uz ovaj vrlo važan korak. Usko grlo se stvara kada se istovar ne odvija na vrijeme. U ovom trenutku postoje dva načina rješavanja procesa automatizacije istovara. Jedna metoda je istovar cijelog rezanog lima s dijelovima pomoću sustava za istovar. Druga i učinkovitija metoda je da se dijelovi već istovare pomoću automatiziranog sustava za razvrstavanje dijelova. Automatizirani sustav razvrstavanja razvrstava dijelove prema predefiniranom redoslijedu. Također organizira dijelove te ih priprema za sljedeći proces. To uvelike skraćuje vrijeme procesa ručnog sortiranja dijelova iz izrezanog lima i smanjuje pogreške u slaganju sličnih revizija dijelova.

 

Povećanje učinkovitosti kod obrade metala

U članku su spomenuta neka od najčešćih područja za varijabilnost procesa i uskog grla u proizvodnom lancu obrade metala zbog neplaniranih vremena čekanja. Ako ova varijabilnost postoji, vjerojatno se ne uzima u obzir, a utječe na vrijeme isporuke gotovog proizvoda. Kontinuirano poboljšanje usluge i stalna inovacija ključni su način rasta i širenja poslovanja. Ključnu ulogu pritom ima vizija o procesu ula skladu s napretkom tehnologije.


 

Podijeli članak: