Lasersko rezanje metala visoko je precizna i pouzdana tehnika obrade koja koristi koncentrirani snop energije za rezanje materijala. Iako je ova metoda učinkovita i ekološki prihvatljiva, postoje određeni izazovi i problemi s kojima se operateri mogu suočiti tijekom procesa.

 
Rezanje metala laserom stabilan je, pouzdan i vrlo precizan postupak obrade. Usredotočivanjem koncentriranog snopa visokoenergetske snage kroz otvor, lasersko rezanje doslovno reže materijal topeći, isparavajući i odvajajući ga do točke paljenja.

Kroz CNC programiranje, učinkovitost rezanja postiže se više brzinom laserskog snopa nego sirovom snagom koja se generira iz njega. Tijekom rezanja, preostali rastopljeni materijal izbacuje se iz puta visokogustotnim protokom zraka iz snopa. Rezultat je čist rez, s maksimalnom preciznošću, glatkim rubovima i izuzetno uskim tolerancijama.

Ipak, postoje nekoliko čestih problema s rezanjem metala laserom na koje bi operatori trebali biti svjesni ili ih primijetiti kako bi ih izbjegli. Iako je postupak ekološki prihvatljiv i nudi malo rizika za operatera, kao i svaki stroj, ako se ne koristi prema uputama može uzrokovati oštećenje materijala ili čak osobne ozljede.

Lasersko rezanje proces je koji zahtijeva stručno rukovanje. Naravno, operatori nikada ne bi smjeli ostaviti stroj dok radi. Za sigurnost, metal bi trebao biti bez zapaljivih maziva ili ulja, a jednako važno, u području stroja za rezanje laserom ne bi trebalo biti zapaljivih ili eksplozivnih materijala.

 

Komplikacije s opremom

Iako lasersko rezanje proizvodi precizan rez, postoje faktori koji se trebaju riješiti kako bi se osigurala točnost reza. Problemi mogu nastati zbog opreme poput vibracija stola, pomoćnog plina, izlazne snage ili kao rezultat fizičkih i kemijskih svojstava samog materijala. Kvaliteta materijala i količina elemenata koji čine metal mogu utjecati na točnost reza, a različiti elementi imaju različite reakcije i točke taljenja koje mogu utjecati na kvalitetu reza. Budući da je lasersko rezanje osjetljiv postupak, pobrinite se da je oprema poput stola stabilizirana i da pravilno funkcionira, te da metal ima konzistentan sastav materijala.

 

Fokusiranost laserskog snopa

Za osiguranje preciznog reza, fokalni položaj snopa mora biti točan kao i brzina rezanja. Fokalni položaj strojeva za lasersko rezanje posebno je važan. Položaj fokusa rezanja, tj. stvarna veličina točke snopa, proporcionalan je duljini leće. Iako je moguće ručno postaviti fokalni položaj, većina strojeva ima automatski fokus za osiguranje točnosti i preciznosti. Ta značajka automatski se prilagođava materijalu i njegovoj debljini. Automatski fokus znatno će poboljšati učinkovitost reza lasera i to u znatno kraćem vremenu.

 

Debljina materijala

Rezanje laserom postaje teže s debljim materijalima. Postoji značajna prednost u rezanju metala debljine manje od 20 mm. No, učinkovitost reza smanjuje se kako materijal postaje deblji, s maksimalnom debljinom rezanja ograničenom na 25 mm. Pokušaj rezanja debelih materijala povećava šanse za ispuhivanje ili termalno bježanje i oštećenje materijala. Za rezanje materijala između 20 mm i 25 mm, kako biste poboljšali preciznost, dodatno fokusirajte snop i smanjite veličinu točke kako biste pretvorili laser u oštriji alat za rezanje.

 

Geometrije dijelova

S debljinom kao problemom, važno je napomenuti da se geometrije dijelova također različito ponašaju. Geometrije dijelova koje su komplicirane za rezanje mogu predstavljati izazov. Kutovi i manji dijelovi mogu apsorbirati više topline ako se brzine rezanja ne održavaju konstantnima. Kada se brzine rezanja mijenjaju, rez je manje točan. Da biste to ispravili, kada režete složene geometrije dijelova, ubrzajte laser pri rezanju krivulja i kutova kako biste izbjegli pregrijavanje.

 

Zaključak

Lasersko rezanje metala je nezamjenjiva tehnologija u industriji obrade metala zbog svoje sposobnosti da proizvede iznimno precizne i čiste rezove. Često se koristi u automobilskoj industriji, zrakoplovstvu, proizvodnji trajnih dobara za kućanstva i komercijalne svrhe, kao i u proizvodnji fitnes opreme i obradi lima. Kvaliteta rezanja ključna je zbog zahtjeva za visokom preciznošću u ovim sektorima, gdje svaki milimetar može utjecati na integritet i funkcionalnost konačnih proizvoda. Visoka preciznost rezanja osigurava kompatibilnost komponenti, smanjuje potrebu za dodatnom obradom i povećava ukupnu učinkovitost proizvodnje, čineći lasersko rezanje neophodnim za održavanje visokih standarda u modernoj proizvodnji.


 

Podijeli članak: