Precizna proizvodnja predstavlja naprednu industrijsku metodu proizvodnih procesa i tehnika, poput preciznog rezanja metala i izrade alata, koja omogućava proizvodnju identičnih visokopreciznih dijelova i komponenti za montažu u veći proizvod.

Više od samog trenda, precizna proizvodnja omogućava kolaborativni interdisciplinarni proces između OEM-ova (originalnih proizvođača opreme) i proizvodnih pogona kako bi se osigurale prakse upravljanja kvalitetom, viša razina sljedivosti i bolji rokovi isporuke za proizvođače bliže kući.

 

Što je precizna proizvodnja?

Precizna proizvodnja je napredna industrijska metoda koja uključuje korištenje preciznih tehnika i metoda za proizvodnju dijelova i komponenti s visokim stupnjem točnosti. Te tehnike uključuju precizno rezanje metala i alatnu obradu, koje omogućavaju proizvodnju dijelova koji su identični i spremni za montažu u veće proizvode. Ova metoda omogućava proizvođačima postizanje strožih tolerancija i viših razina kontrole procesa nego ikad prije.

 

Podržane industrije

Precizna proizvodnja podržava širok spektar industrija, uključujući medicinsku, zrakoplovnu, farmaceutsku, elektroničku, ugostiteljsku, telekomunikacijsku, IT i računalnu, pomorsku i mnoge druge. Posebno je važna za automobilski sektor, gdje je veliki broj precizno proizvedenih komponenti potreban za sastavljanje jednog automobila. Ove komponente nisu sve proizvedene na licu mjesta, već se često naručuju od specijaliziranih proizvođača koji koriste preciznu proizvodnju.

 

Tehnologija u preciznoj proizvodnji

Da bi postigli visoku preciznost u proizvodnji složenih dijelova, proizvodni pogoni koriste CAD (računalno potpomognuto projektiranje) i CAM (računalno potpomognuta proizvodnja) programe u kombinaciji s CNC (računalno numerički kontroliranim) strojevima. CNC strojevi omogućuju proizvodnju dijelova koji zadovoljavaju točne dimenzije proizvoda s visokim stupnjem preciznosti. Procesi na CNC strojevima uključuju korištenje tokarilica, bušilica, brusilica, glodalica, strojeva za utiskivanje, laserskog rezanja, savijanja, zavarivanja i ostalih tehnologija u obradi metala.

 

Važnost precizne proizvodnje

Precizna proizvodnja nije samo proizvodnja malih dijelova za veće proizvode s naprednom tehnologijom. To je zapravo ekosustav temeljnih procesa kontrole kvalitete i upravljanja kvalitetom. Precizna proizvodnja uključuje kontinuirani proces preciznog inženjeringa koji obuhvaća cijeli proizvodni proces, uključujući precizno strojno i alatno obradivanje, precizno rezanje metala, metrologiju, precizno planiranje i još mnogo toga.

 

Sljedivost u proizvodnji

Jedna od ključnih prednosti precizne proizvodnje je povećana sljedivost u proizvodnim procesima. To je posebno važno za industrije poput medicinske i automobilske, gdje je kritično pratiti svaki dio od sirovine do gotovog proizvoda. Povećana sljedivost omogućava dobavljačima, proizvođačima, distributerima i trgovcima da imaju provjerljive zapise koji mogu poboljšati procese ili brzo identificirati neispravan dio ili proizvod tijekom proizvodnje. Ovo smanjuje rasipanje materijala i vremena, te omogućava lakšu identifikaciju i ograničavanje povlačenja proizvoda od strane potrošača.

 

Poboljšana vrijednost proizvoda

Precizna proizvodnja omogućava OEM-ovima poboljšanje proizvodnih sustava i integraciju napredne tehnologije, čime se povećava vrijednost proizvoda. To se postiže povećanjem kvalitete, smanjenjem troškova i skraćenjem vremena proizvodnje. Na taj način, precizna proizvodnja omogućava OEM-ovima povrat dijela tržišta koje je ranije prebačeno u Aziju zbog nižih troškova rada.

 

Smanjenje vremena isporuke

Prebacivanje proizvodnje i lanaca opskrbe dijelova i komponenti u inozemstvo često dovodi do izgubljenog vremena i rasipanja resursa. Trendovi se kreću brže od lanaca opskrbe, a jedan od ključnih prednosti precizne proizvodnje za OEM-ove je smanjenje vremena isporuke dijelova i komponenti za domaće proizvođače. Smanjenje vremena isporuke također smanjuje skrivene troškove nabave, koji se često zanemaruju kod prebacivanja proizvodnje u inozemstvo.

 

Zaključak

Precizna proizvodnja nije samo trenutni trend, već predstavlja kolaborativni pristup procesima i tehnologijama koji pruža konkurentsku prednost za OEM-ove. Osigurava dosljedne kvalitativne rezultate u svim aspektima proizvodnje i omogućava značajne uštede u troškovima lanca opskrbe. Ako tražite pouzdanu tvrtku za preciznu proizvodnju, kontaktirajte Laser Ing danas. Imamo opremu, zaposlenike i stručnost da brzo prenesemo vaše dizajne u kvalitetan gotov proizvod.


 

Podijeli članak: