Automatizacija postaje sve češća pojava u metalskoj industriji. Roboti počinju obavljati gotovo sve operacije koje su do sada obavljali ljudi čime se povećava efikasnost, preciznost i kvaliteta, a smanjuju troškovi.

 

Automatizirani sustavi postaju sve češći

Korištenje automatiziranih sustava u proizvodnji nije ništa novo. Počevši samo od autoindustrije koja već dugi niz godina koristi robotske ruke za izvođenje različitih operacija spajanja, odnosno ugradnje pa do metalurške industrije. Međutim, u današnjoj industriji javljaju se trendovi koji na ovaj ili onaj način istiskuju operatere strojeva iz pogona. To se u prvom redu odnosi na strojeve za automatsko zavarivanje, logističke operacije, operacije savijanja lima itd.

Jedna od prvih potpuno automatiziranih tvornica otvorena je u jednoj od najrazvijenijih zemalja svijeta, Kini. Unatoč pozamašnoj radnoj snazi, kineska industrija je zabrinuta zbog starenja radne snage što bi prema projekcijama moglo uzrokovati krizu u gospodarstvu. Međutim, uvođenjem robota ovisnost o ljudskoj radnoj snazi se smanjuje, a efikasnost se povećava za nekoliko puta.

Roboti u metalskoj industriji

Zahtjevi koji se postavljaju na proizvode metalske industrije postaju sve veći. Uz preciznost, kvaliteta postaje jedan od najvažnijih ciljeva. Kako bi se tome doskočilo razvijaju se automatizirani sustavi koji preuzimaju ulogu čovjeka. Takvi sustavi mogu bez većih problema obavljati nekoliko operacija obrade što direktno utječe na smanjenje troškova i povećanje produktivnosti.

Neke od najčešćih primjena robota u metalskoj industriji odnose se na bušenje, zavarivanje, savijanje limova, rezanje metala, odnosno različite logističke operacije. Kombinacijom robota i CNC tehnologije mogućnosti i djelokrug aktivnosti koje se mogu obavljati nadilaze navedene.

Automatizacija logističkih operacija u autoindustriji

Automatizacija logističkih operacija u autoindustriji

Automatizacija laserskog rezanja metala

Lasersko rezanje može se automatizirati pomoću automatskog premještanja rezane ploče na radni stol. Rezanje kao takvo već je automatizirano zbog upotrebe CNC tehnologije uz, doduše, nužnost intervencije operatera. Međutim, robotska ruka za premještanje rezanog komada može samostalno premještati rezani komad s palete. Razvijeno je nekoliko različitih sustava premještanja koji se primarno razlikuju po veličini komada koji mogu premještati.

Osim laserskog rezanja, automatizirati se mogu i sve ostale tehnike rezanja poput plazma, autogenog, odnosno vodenog rezanja. Ovakvi sustavi uvelike su precizniji i brži, odnosno mogu izvršavati znatno kompliciranije operacije u odnosu na klasični pristup rezanju.

Primjena automatizacije u ostalim granama industrije

Automatizirani sustavi se, kao što je bilo spomenuto, mogu primjenjivati za različite operacije. Roboti najčešću primjenu pronalaze u autoindustriji gdje obavljaju većinu operacija. Međutim, u zadnje vrijeme javljaju se trendovi automatizacije trake za proizvodnju. Primjerice, svaka od robotskih ruka obavlja pojedinu operaciju koju su do sada obavljali ljudi. Jedna od takvih operacija je zavarivanje za što su sustavi već dobrano dokazani i usavršeni. Nadalje, razvijeni su i tzv. kolaborativni sustavi koji se često primjenjuju u savijanju limova. Takvi sustavi su dizajnirani tako da ih operater može, simbolički rečeno,  naučiti izvršavati pojedinu operaciju.


 

Podijeli članak: