Lasersko rezanje cijevi i profila ima široku primjenu u industriji zbog svoje ekonomičnosti i visoke kvalitete reza. Osim rezanja ploča i limova, laser se koristi za rezanje različitih oblika profila i cijevi, uključujući 3D pozicije.
 
Lasersko rezanje se koristi ne samo za rezanje ploča i limova, već često i za rezanje različitih profila i cijevi. To je zbog toga što je lasersko rezanje jedan od najekonomičnijih načina rezanja s optimalnom kvalitetom reza.

Napredak u laserskoj tehnologiji omogućuje rezanje gotovo svih metalnih profila. Pri rezanju profila, oni se fiksiraju i okreću dok glava laserskog rezača izvodi rezanje. Postoje razlike između 2D i 3D rezanja, pri čemu 3D rezanje zahtijeva prilagodbe parametara i može izazvati određene probleme poput curenja metala ili povećanja temperature. Lasersko rezanje cijevi omogućuje oblikovanje složenih i zahtjevnih pozicija, ali postoje ograničenja u pogledu prodora laserskog snopa na suprotnu stranu cijevi.

Posebno se ističe primjena laserskog rezanja u zahtjevnim 3D pozicijama koje se sve više režu laserski zbog navedenih prednosti.

 

Kakvi oblici se mogu rezati laserskim rezanjem cijevi?

Zahvaljujući napretku i razvoju laserske tehnologije, gotovo da nema metalnih profila koji se ne mogu rezati laserom. Lasersko rezanje može obuhvaćati cijevi različitih dimenzija, pa čak i ovalne oblike profila. Međutim, klasično rezanje ploča i limova razlikuje se od laserskog rezanja profila i 3D oblika po načinu rada rezača.

 

Kako se rezanje profila obavlja na laserskom rezaču?

Općenito, rezanje profila zahtijeva njihovo fiksiranje na posebno dizajniranu glavu. Profil se fiksira u toj glavi i okreće se u skladu s rezom koji se izvodi. S druge strane, glava laserskog rezača se pomjera zajedno s kretanjem i okretanjem profila koji se reže kako bi se obavio rez.

 

Koja je razlika između 2D i 3D laserskog rezanja cijevi?

Kod 2D laserskog rezanja, glava laserskog rezača je okomito postavljena u odnosu na metal koji se reže. U ovoj poziciji promjene u debljini materijala ne utječu na laserski snop. S druge strane, izvođenje 3D pozicija zahtijeva promjene u kutu nagiba i udaljenosti laserskog rezača od metala koji se reže. To može uzrokovati probleme poput:

  • Pogrešne udaljenosti laserskog rezača od metala koji se reže
  • Problemi s upotrijebljenim plinovima koji mogu uzrokovati koroziju reza
  • Smanjenje brzine reza

 

U kojim se industrijama najčešće koristi lasersko rezanje cijevi i profila?

Obrada metala laserskim rezanjem cijevi i profila ima široku primjenu u različitim industrijama. Evo nekoliko industrija u kojima se najčešće koristi:

Automobilska industrija: Lasersko rezanje se koristi za rezanje cijevi i profila u proizvodnji automobilskih dijelova poput okvira šasija, ispušnih sistema i unutrašnjih komponenti.

Građevinska industrija: Lasersko rezanje se primjenjuje za izradu metalnih konstrukcija, poput nosača, stubišta, ograda i rukohvata.

Industrija namještaja: Lasersko rezanje se koristi za precizno rezanje metalnih profila koji se koriste u proizvodnji namještaja, kao što su stolovi, stolice, ormari i police.

Industrija energetike: Lasersko rezanje se primjenjuje u proizvodnji cijevi i profila koji se koriste u energetskim postrojenjima, poput cijevi za transport plina, cijevi za hlađenje i nosača za solarne panele.

Proizvodnja opreme i strojeva: Lasersko rezanje se koristi za izradu preciznih dijelova i komponenti za različite industrijske strojeve i opremu.

Elektronička industrija: Lasersko rezanje se primjenjuje u proizvodnji elektroničkih komponenti, poput kućišta, nosača i konstrukcija za montažu.

Ovo su samo neke od mnogobrojnih industrija u kojima lasersko rezanje cijevi i profila ima primjenu. Tehnologija laserskog rezanja kontinuirano napreduje i pronalazi nove primjene u različitim sektorima.

Zaključno, Lasersko rezanje cijevi i profila ima značajnu primjenu u industriji zbog svoje ekonomičnosti, visoke kvalitete reza i mogućnosti rezanja različitih oblika, uključujući 3D pozicije. Napredak u laserskoj tehnologiji omogućuje rezanje gotovo svih metalnih profila, što pruža fleksibilnost i preciznost u proizvodnji. Unatoč nekim izazovima poput prilagodbe parametara reza i mogućeg prodora laserskog snopa, lasersko rezanje ostaje pouzdana i efikasna metoda za oblikovanje i rezanje cijevi i profila. Uz kontinuirani razvoj tehnologije, lasersko rezanje će nastaviti igrati ključnu ulogu u industriji kao snažan alat za postizanje visokih standarda i zahtjeva proizvodnje.


 

Podijeli članak: