Metaloprerađivačka industrija ima svakodnevnu potrebu za preciznom i ponovljivom obradom metala rezanjem. Strojevi za lasersko rezanje cijevi prisutni su na tržištu već dugo vremena i pružaju čiste i točne rezove u raznim materijalima.

Jedan specijalizirani oblik laserskog rezanja je lasersko rezanje cijevi—koje je, kao što ime govori, optimizirano za rezanje cilindričnih oblika. 

 

Donosimo neke od potencijalnih prednosti posjedovanja laserskog stroja za rezanje cijevi.

1) Smanjenje sekundarnih operacija u rezanju cijevi

Rezanje cijevi fizičkom oštricom često ostavlja metalne strugotine i nesavršenosti na rubu reza, što bi  zahtijevalo dodatne postupke čišćenja i oblikovanja kako bi se cijev pripremila za bilo koju svrhu za koju bi bila namijenjena.

Međutim, kada koristite stroj za lasersko rezanje cijevi s uređajem za zaštitu od prskanja, ne samo da su rubovi gotovo savršeni, već se troska iz procesa rezanja može prikupiti i zadržati izvan cijevi koja se reže. Time se eliminira potreba za ova dva procesa.

Iako bi tradicionalni stroj za lasersko rezanje također mogao stvoriti čiste rezove, njegov dizajn ne bi mogao prihvatiti cijev, što bi značilo da morate izrezati ravan komad metala i zatim ga provući kroz valjak ili pritisnu kočnicu (ovisno o tome želite li zaobljenu ili četvrtastu vanjštinu). Pomoću lasera za rezanje cijevi možete izravno rezati predmet u obliku cijevi.

 

2) Jači krajevi cijevi

Još jedna prednost korištenja laserskog stroja za rezanje cijevi, osim stvaranja glatkijih rezova, je da se na rez ne mora primijeniti mehanička sila. Normalno, CNC bušilica ili drugi stroj bi fizičkom silom probio materijal koji se reže, naprezajući okolni materijal i lagano ga slabeći. Korištenje laserskog rezača pomaže osigurati da cijevi budu jače na mjestu reza nego što bi bile da se koriste fizički alati za rezanje.

 

3) Raznolikost procesa rezanja

CNC strojevi omogućuju visok stupanj kontrole i preciznosti za mnoge zadatke — a CNC kontrolirano lasersko rezanje nije iznimka. Umjesto jednostavnog pravljenja vertikalnih rezova, strojevi za lasersko rezanje cijevi mogu se koristiti za izradu kutnih rezova, utora, kosih rezova i više, ovisno o opremi.

Iako tradicionalni laserski rezači metala također mogu obaviti mnoge od ovih zadataka, oni nisu optimizirani za to s cilindričnim oblicima.

 

4) Strojevi za lasersko rezanje cijevi mogu preuzeti našu ulogu

Ako vaša radionica za strojeve obrađuje mnogo zahtjeva za cijevima po narudžbi ili rezanim cijevima, posjedovanje stroja za lasersko rezanje cijevi može sasvim lijepo ispuniti tu nišu. Budući da su ovi strojevi optimizirani za ovaj proces, mogu pomoći u poboljšanju učinkovitosti i propusnosti za izradu cijevi po mjeri.

 

5) Rezanje koje nije potrebno za održavanje

Strojevi za fizičko rezanje zahtijevaju česte servise i popravke jer se njihov alat brzo istroši. Međutim, strojevi za lasersko rezanje ne troše se ni približno tako brzo. Zapravo, ako koristite stroj za rezanje laserskih cijevi u čvrstom stanju (što znači onaj koji koristi čvrsti predmet za fokusiranje lasera), a ne onaj koji se temelji na plinu, možete držati laser u radu gotovo bez održavanja tisućama sati.

Naravno, fizički mehanizmi za pomicanje lasera ili izratka i dalje će trebati redovito održavanje.


 

Podijeli članak: