U metaloprerađivačkoj industriji svakodnevno se javlja visoka razina potrebe za mogućnostima preciznog i dosljednog rezanja metala. Strojevi za obradu metala koja uključuje i lasersko rezanje, omogućuju izvrsne rezove pravilne preciznosti. Lasersko rezanje cijevi poseban je i uskospecifičan oblik laserskog rezanja cilindričnih predmeta.
 

Kada koristiti stroj za lasersko rezanje cijevi?

Postupak laserskog rezanja cijevi u obradi metala donosi brojne prednosti kako za industriju tako i za krajnje korisnike ili naručitelje usluga. Te prednosti treba uočavati s raznih aspekata: od optimizacije radnih procesa i troškova preko izvrsnosti rezultata krajnjeg obratka pa sve do kvalitete samog stroja na kojem se postupak laserskog rezanja cijevi obavlja. Tako su neke od potencijalnih prednosti kompetentnog pružanja ove usluge:

  • smanjen broj sekundarnih operacija u rezanju cijevi
  • Kvalitetniji krajevi cijevi
  • Raznolikost procesa rezanja – visoka razina funkcionalne i estetske učinkovitosti
  • Optimizacija radnih procesa
  • Izdržljivost samog stroja

 

Smanjen broj sekundarnih operacija u rezanju cijevi

Proces rezanja metalnih cijevi u industriji obrade metala nerijetko ostavlja strugotine i nesavršenosti na rubnom rezu pri doticaju materijala koji se obrađuje i same oštrice stroja. Takvi problemi iziskuju dodatne procese čišćenja i oblikovanja kako bi se cijev pripremila za krajnju namjenu. No pri uporabi laserskog stroja za rezanje cijevi koji omogućuje zaštitu od prskanja, krajnji ishod su gotovo savršeni rubovi. Premda bi tradicionalni stroj za lasersko rezanje cijevi također mogao napraviti čiste rezove, zbog dizajna njime nije moguće obrađivati cijev. To znači da bi se prvo morao rezati ravni komad metala koji bi se potom morao oblikovati pomoću valjka ili preše. Stroj za lasersko rezanje cijevi pojednostavljuje navedene procese u značajnoj mjeri.

 

Kvalitetnija obrada krajeva cijevi

Lasersko rezanje cijevi donosi još jednu prednost – na rezu se ne primjenjuje mehanička sila, a sam ishod čine glatkiji rezni rubovi. Uobičajeni postupci podrazumijevaju kako CNC probijač ili neki drugi stroj probija materijal koji se reže fizičkom silom, opterećujući okolni materijal i lagano ga oslabljujući. Korištenje laserskog rezača osigurava da su cijevi jače na mjestu reza nego što bi bile da se koriste fizički alati za rezanje.

 

Raznolikost procesa rezanja  – visoka razina funkcionalne i estetske učinkovitosti

CNC strojevi omogućuju visok stupanj preciznosti kada je o najrazličitijim radnim procesima riječ. Umjesto jednostavne izvedbe okomitih rezova, strojevi za lasersko rezanje cijevi mogu se koristiti za izradu kutnih rezova, utora, urezivanja, kosih rezova i više. Iako tradicionalni laserski rezači također mogu obavljati mnoge od ovih zadataka, oni nisu optimizirani za to s cilindričnim predmetima kao što su cijevi. Strojevi za lasersko rezanje cijevi optimizirani su za navedeni proces i mogu poboljšati učinkovitost izrade rezanih cijevi.

 

Optimizacija radnih procesa

U industriji obrade metala strojevi za rezanje metala zahtijevaju česte servise i popravke jer se njihov alat brzo istroši. Međutim, strojevi za lasersko rezanje ne troše se ni približno tako brzo. Zapravo, ako koristite poluprovodnički stroj za lasersko rezanje cijevi (što znači onaj koji koristi čvrsti predmet za fokusiranje lasera) umjesto onog koji se temelji na plinu, možete održavati laser gotovo bez održavanja tisućama sati. Naravno, fizičke mehanizme za pomicanje lasera ili obratka i dalje treba redovito održavati.


Podijeli članak: