Inovacije i tehnološki razvoj laserske optike, odnosno glave laserskog rezača uvelike je pridonio razvoju i poboljšanju kvalitete laserskog rezanja. Intervencije operatera u proces laserskog rezanja su sve manje potrebne, a naglasak se stavlja na potpunu automatizaciju rezanja što je ostvarivo kroz posljednje inovacije u ovoj tehnologiji.

 

Tehnološki napredak laserskog rezanja

Razvoj tehnologije laserskog rezanja sa sobom donosi mogućnost rezanja sve tanjih materijala. Osim toga, unapređenjem komponenti laserskog rezača uz povećanje preciznosti povećava se i mogućnost izvođenja kompliciranijih rezova.

Međutim, lasersko rezanje u prošlosti je imalo sasvim drugačiju primjenu od one koju ima danas. To se prije svega odnosi na najviše upotrebljavane CO2 lasere. Laserska tehnologija je pružala gotovo idealni način proizvodnje prototipova alata i različitih drugih komponenti koje su iziskivale izradu mehaničkih rezača većih dimenzija.

 

Optika kao ključ uspjeha

Povećanjem zahtjeva za kvalitetom i općenito za rezanjem, javila se potreba za razvojem inovacija koji će optiku lasera učiniti efikasnijom. U samim počecima, laserski rezači su koristili jednu leću sa samo jednom žarišnom duljinom što je uvelike ograničavalo lasersko rezanje.

Međutim, nakon pojave laserske tehnologije s više leća, lasersko rezanje se odvijalo pri većim brzinama i bilo je sve kvalitetnije. Iako je u početku zamjena leća sama po sebi bila komplicirani proces u kojem je potrebno glavu rezača rastaviti, što je trajalo relativno dugo, mnoge tvrtke su se odlučile na ugradnju dodatnih leća u svoje laserske rezače.

Potreba za boljom laserskom optikom rezultirala je razvojem sustava autofokusiranja. Ovakvim sustavom operater više nije morao ručno podešavati fokus leća već se sustav fokusiranje izvršio sam. Ovime se povećala brzina i kvaliteta reza uz minimalno izgubljeno vrijeme. Osim toga, razvojem i unapređenjem glave laserskog rezača, zamjena leća je postala jednostavnija i danas traje u prosjeku 20 minuta.

Tehnologija je uvjetovala razvoj lasersko rezanja

Tehnologija je uvjetovala razvoj lasersko rezanja

 

Automatizacija laserskog rezanja

Razvoj automatizacije uvjetovao je povećanje brzine rezanja. CNC tehnologija se sve više unaprjeđivala čime je laserski rezač mogao bez ikakvih problema izvoditi sve složenije pozicije. Osim toga, automatskim postavljanjem metalnih limova na radni stol laserskog rezača cijeli proces rezanja se ubrzao, a operater se mogao fokusirati isključivo na parametre laserskog rezanja.

Osim automatizacije izmjene metalnih ploča koje se režu, automatskim izmjenama glave rezača. Zbog potrebe da se leće lasera mijenjaju za vrijeme samog rezanja, osmišljen je sustav koji omogućuje automatsko prilagođavanje leća, odnosno fizičku zamjenu glave laserskog rezača. Ovakvim sustavom, proces laserskog rezanja se dodatno ubrzava i postaje efikasniji.

 

Evolucija pojavom fiber lasera

Pojavom nove vrste laserske tehnologije, fiber lasera, koja je omogućila stvaranje laserske zrake većeg intenziteta, odnosno snage. Dosadašnji CO2 laseri zamijenjeni su znatno boljim fiber laserima, koji umjesto plina za stvaranje laserske zrake koriste posebnu vrstu dioda.

Fiber laseri su sa sobom donijeli i povećanje efikasnosti rezanja. CO2 tek 10% energije koju troše ulažu u rezanje za razliku od fiber lasera kod kojih se ta brojka povećava na čak 35%. Unatoč tome, CO2 se i dalje primjenjuju zbog svojih prednosti kod laserskog rezanja metala.

 

Što donosi budućnost?

Danas se laserska tehnologija nalazi na prekretnici. Hoće li industrija uvidjeti prednosti fiber lasera ili će nastaviti koristiti CO2 lasere? Brojni inženjeri u pokušaju da odgovore na ovo pitanje usmjeravaju se ka novim inovacijama na području laserske optike, odnosno glave laserskog rezača.

Posljednje inovacije sa sobom donose umanjenje bilo kakve potrebe za većim intervencijama operatera u proces laserskog rezanja. U budućnosti je za očekivati kako će lasersko rezanje ostati primat, odnosno sinonim za kvalitetu i najbolji omjer cijene i kvalitete rezanja kako metala, tako i drugih materijala.


 

Podijeli članak: