Lasersko rezanje po prvi puta se pojavilo 70-tih godina prošlog stoljeća. Napredak i primjena laserske tehnologije od tada pa do danas nezaustavljivo se širi. Može li zaista lasersko rezanje biti umjetnost?

 

Lasersko rezanje: od početka do umjetnosti

Lasersko rezanje je jedna od najčešće primjenjivanih tehnika termičkog rezanja. Današnja laserska tehnologija u kombinaciji s CNC strojevima, omogućuje izvođenje i najzahtjevnijih rezova. Međutim, laserska tehnologija nije oduvijek imala takvu mogućnost.

Ozbiljniji razvoj laserske tehnologije započeo je sredinom 70-tih godina prošlog stoljeća. Od svoje prve pojave, procesi rezanja su usavršavani kroz brojne inovacije što je dovelo do povećanja kvalitete, odnosno preciznosti reza. Međutim, ondašnji laserski rezači kaskali su u pogledu snage u usporedbi s današnjim rezačima. Naime, ondašnja tehnologija mogla je isporučiti znatno veću snagu laserskog snopa ali zbog nerazvijenih sustava kontrole koristila se znatno manja snaga.

 

Kako izgleda laserska tehnologija danas?

Razvojem tehnologije povećavale su se i brzine, odnosno snaga rezača. Tako se danas u praksi često susreću laserski rezači snage veće od 5 kw. Osim povećanja snage, dogodio se i velik napredak u brzini rezanja koja je znatno povećana. Isto tako, usporedno s porastom snage raste i debljina poprečnog presjeka ploče koju je moguće rezati.

Osim toga, treba spomenuti i novu lasersku tehnologiju koja je još u povojima, a koja nalazi primjenu u izvođenju zahtjevnijih rezova, poput rezanja metala visoke refleksije. Međutim, jedna od najvažnijih prednosti današnje laserske tehnologije odnosi se na znatno povećanje već spomenute brzine rezanja.

 

Može li zaista lasersko rezanje postati umjetnost?

Dakako da može i to u pravom smislu riječi. Razvojem laserskog rezanja i usavršavanjem CNC tehnologije, laserski rezač bez ikakvih problema može izvoditi rezove koji su do sada  bili gotovo nemogući. Osim toga,  današnji laserski rezači uz mogućnost rezanja imaju i mogućnost izvođenja drugih operacija poput zavarivanja, bušenja itd.

Posebnu pozornost treba posvetiti mikrolaserskim rezačima koji se najčešće upotrebljavaju u medicini, odnosno elektronici. Ovakvi rezači uz zadivljujuću preciznost s lakoćom izvode i najteže operacije rezanja.

Osim toga, u praksi se sve češće susreću rezači koji primarno služe za rezanje različitih metalnih profila, odnosno cijevi pa čak i njihova oblikovanja u različite 3D pozicije koje do sada nisu mogle biti tako jednostavno izvedene.

 

Što donosi budućnost?

U budućnosti će doći do dodatnog usavršavanja laserske tehnologije. Pošto se radi o jednoj od najekonomičnijih tehnika rezanja, lasersko rezanje metala ima najbolji omjer cijene i kvalitete, a interes za razvoj i inovacije je iznimno velik. Osim toga, očekuje se i napredak u povećanju brzine reza, odnosno snage što će direktno utjecati na maksimalnu debljinu materijala kojeg je moguće rezati.


 

Podijeli članak: