Kada pomislite na automatizaciju strojeva za savijanje lima, vjerojatno mislite na robotizirane operacije savijanja lima u svrhu povećanja učinkovitosti, a samim time i profitabilnosti. Proizvodni procesi na strojevima za savijanje lima svrstavaju se u red sekvencionalnih radnih zadataka koje mogu obavljati ljudi ili roboti.
 

Prednosti primjene robota

Korištenje robota u industrijskoj proizvodnji i primjeni strojeva za savijanje lima može biti korisno kada se proizvode velike količine dijelova ili u slučaju kada su dijelovi preveliki ili teški da ih jedna osoba može nositi. U ovakvim situacijama roboti pomažu eliminirati umor operatera i povećavaju ukupnu sigurnost i ergonomiju kao i samu proizvodnu  razine propusnosti. Pragmatičnost rada robota krije se u dosljednim performansama, učinkovitosti, sigurnosti i razinama propusnosti. Operateru je pritom omogućen multitasking.

 

Varijable postavljanja različitih funkcija stroja

Ovisno o duljini dijelova koji se savijaju i blizini alata stroja za savijanje lima, vrijeme postavljanja može postati prilično varijabilno. Rasprostranjenost alata na različitim mjestima ili njihov izostanak u blizini stroja povećava vrijeme postavljanja. Dok operater traži ravne praznine i alat, stroj ne vrši postupak savijanja. Ako u software trebate unijeti podatke za praćenje usluge savijanja lima, stroj za to vrijeme neće raditi.

Dok postavljate alat u stroj, ne možete raditi bilo koji drugi zadatak koji će pridonijeti smanjenju vremena postavljanja stroja.

To su situacije s kojima se mora nositi operater stroja za savijanje lima bez primjene automatizacije. Odabir postavki i operacija ponavljajući su zadaci i pripisuje im se značajno vrijeme koje utječe na ukupno vrijeme poslovanja. Automatizacija stroja za savijanje lima više je od samo robotske obrade kočnica.

Automatizacija stroja za savijanje lima također može uključivati ​​primjenu robota koji se nalazi na stražnjoj strani kućišta stroja koji služi za automatsko postavljanje alata za svaki posao. Alati za savijanje nalaze se na unutarnjim stijenkama unutarnje strane stroja i svaki segment alata robot može postaviti na željeno mjesto u roku od 10 sekundi. Kada operater završi s jednim poslom, a sljedeći posao zahtijeva drugačiji alat, operater samo pritisne gumb i robot počinje sa zamjenom postojećeg alata alatom potrebnim za sljedeći posao.

Nakon što operater pritisne gumb, slobodni su za obavljanje više zadataka! Dok robot postavlja alate, nedavno dovršeni posao može se prijaviti u softver za praćenje poslova, nova usluga savijanja lima također se može unijeti u softver za praćenje, praznine i gotovi dijelovi mogu se premjestiti na njihova odgovarajuća mjesta.

To predstavlja uštedu vremena za postavljanje kao rezultat obavljanja više zadataka u obradi metala. Dodatna ušteda vremena pripisuje se tome što ne morate locirati i skupljati alate kao ni vraćati stari alat na njegovo mjesta. Robot koji se koristi unutar stroja za dovršavanje postavljanja alata može smanjiti vrijeme postavljanja za 70% ili više zbog sposobnosti operatera da obavlja više zadataka, zatim zbog konzistentnosti robota i neposredne blizine alata.


 

Podijeli članak: