Automatizacija u industriji poprima sasvim novu dimenziju. Uz strojeve koji vrše operacije sastavljanja, u proizvodne pogone na mala vrata ulaze i automatizirani strojevi za savijanje lima. Javlja li se novi trend?

 

Savijanje lima postaje automatizirano

Operacije savijanja lima koje izvode današnje savijačice postaju sve kompleksnija i izazovnija. To je ujedno i glavni razlog rastuće potrebe za dodatnim školovanjem operatera koji upravlja savijačicom. Dodatno školovanje, a u nekim slučajevima i zapošljavanje posebnog stručnjaka za savijanje, često predstavlja velik trošak. Međutim, zbog sveopćeg trenda automatizacije proizvodnje javljaju se različite inovacije koje nastoje istisnuti čovjeka iz bilo kakve intervencije u procesu.

Prednosti automatizacije su nebrojene. Počevši samo od znatno veće efikasnosti u radu pa do preciznosti, nesumnjivo je kako čovjek sve češće pada u drugi plan kad je u pitanju velikoserijska proizvodnja. Međutim, ne automatizira se samo savijanje već i rezanje lima, odnosno općenito metala.

 

Suradnja čovjek – robot

Unatoč tome što automatizirani sustavi imaju određenu autonomiju u svojem radu, tijekom nekih operacija savijanja metala nužna je intervencija operatera. Međutim, pošto ovakvi sustavi imaju mogućnost učenja pojedinih pokreta intervencije operatera svedene su na minimum. Primjerice, operater može naučiti robotski sustav kako izvesti savijanje pojedinog komada lima tako da robot može sam bez većih problema izvršiti zadanu mu operaciju. To, simbolični rečeno, učenje sastoji se od toga da operater pomicanjem robotske ruke robotu pokaže kako se savijanje izvodi. Nakon toga, robotski sustav pamti pokret i savijanje izvodi sam.

Najzanimljivija je činjenica da robot prilikom obrade lima savijanjem može uočiti opasnosti koje bi mogle nastati. Primjerice, ako senzori detektiraju čovjeka u blizini proces se usporava kako ne bi došlo do eventualnog ozljeđivanja.

Unatoč tome što ovakva, kolaborativna, robotika sve više ulazi na vrata industrije, a posebice u operacijama poput rezanja i savijanja limova, postoje određena ograničenja. Nadalje, u odnosu na druge vrste robota koji se koriste u industriji, roboti za savijanje lima su u odnosu na njih manje efikasniji. Osim toga, zahtjevnije operacije savijanja metala će i dalje zahtijevati intervencije operatera.

 

Unatoč automatizaciji intervencija operatera je i dalje nužna

Unatoč automatizaciji intervencija operatera je i dalje nužna/ © bystronic

Roboti se sve više ponašaju kao čovjek

Za razliku od ostalih oblika robota koji se koriste u proizvodnji, roboti za savijanje lima ponašaju se nalik čovjeku. Naime, dok druge vrste robota čekaju signal kako bi započeli s izvođenjem pojedine operacije, ovaj robot percipira što mu je činiti bez strogo definiranih okidača.

Ovako dizajniran sustav robotu daje karakteristike čovjeka. Doduše, svaki operater na savijačici lima za pojedine operacije savijanja zahtjeva dodatno obrazovanje što često zahtjeva znatne resurse. S druge strane, programiranje robota je znatno jednostavnije, a greške pri kasnijim isprogramiranim operacijama svedene su na minimum. Nadalje, razvijena su posebna programska rješenja kako bi roboti mogli izvoditi što preciznije i što zahtjevnije postupke.

Iako je greška ovakvih automatiziranih sustava za savijanje lima svedena na minimum, intervencije operatera su i dalje nužne. To je posebno vidljivo kod pojave mogućih grešaka koje mogu utjecati na robota koji vrši savijanje. Ispravljanje takvih greški svodi se na ponovno pokretanje sustava čime započinje nova sesija sustava.


 

Podijeli članak: