Uzevši u obzir tehnologiju fiber laserskog rezača te prednosti koje donosi produktivnost ove tehnologije za lasersko rezanje,  opravdana je i popularnost ove usluge u industriji obrade metala. Ključna i opipljiva prednost koju donosi jesu performanse temeljene na konkretnim metrikama poput brzine ili precizne mjerljivosti troškova proizvodnje. 
 

Kapaciteti fiber laserskog rezača kao diferencijalna prednost na tržištu

Prednosti tehnologije laserskog rezanja fiber laserskim rezačima proizlaze iz dodatnog kapaciteta stroja koji se stvara u proizvodnom postupku. Budući da moderne tehnologije fiber laserskih rezača za lasersko rezanje donose mogućnost proizvodnje dva do tri puta više dijelova i proizvoda, možemo reći da je povećan sam kapacitet stroja. U skladu s time, proizvodnja donosi veću troškovnu, a samim time i konkurentsku prednost kada se koriste optički laseri sami time što otvaraju mogućnost proširenja djelatnosti na industrije za koje prije niste bili u mogućnosti raditi.  Sve to povećava vašu uslužnu fleksibilnost, a samim time i profitabilnost.

Prednost također proizlazi izravno iz dodatnog kapaciteta stroja i nižih ukupnih troškova koji se ostvaruju tako što se ne moraju obavljati poslovi održavanja tipični za laserske CO2 rezače metala. Bez potrebe za održavanjem optike, mjeha puta snopa i sustava za pročišćavanje, vakuumske pumpe i drugih povezanih radnih zadataka stvara se veći kapacitet stroja. Kod fiber laserskog rezača više ne morate čekati ni 10 minuta da biste postigli puni radni potencijal stroja. 

Činjenica da se poravnanje snopa i veličina snopa nikada ne mijenjaju na fiber laserskom rezaču olakšava dosljednost laserskog rezanja i ponovljivost parametara na dnevnoj bazi. Ova prednost povećava kapacitet stroja jer ne morate trošiti vrijeme na podešavanje parametara jer su dijelovi uvijek dosljedni u kvaliteti rezanja iz smjene u smjenu i iz dana u dan.

 

Ocjenjivanje opreme fiber laserskih rezača – brzina pomaka i dinamika stroja

Kako biste ispravno procijenili nove mogućnosti fiber laserskog rezača, važno je proučiti kako se one primjenjuju u vašoj proizvodnji. Često inženjeri imaju zadatak pronaći tehničke specifikacije za svaki od konkurentskih strojeva i prikupiti ih u tablici usporednog proračuna. Grafikoni brzine prijenosa tipične su specifikacije za određivanje brzina, ali ne prikazuju cijelu priču u smislu ukupnog povećanja produktivnosti.

Zašto grafikoni ne prikazuju ukupnu sliku? Nedostaju kritični dinamički kriteriji stroja kao što su ubrzanje i usporavanje tijekom pozicioniranja i rezanja, kao i vremena probijanja, koji su vrlo važni za krajnji rezultat. Pritom treba uzeti u obzir da su brzine pomaka važne, ali samo kada stroj doseže punu brzinu ovisno o duljini segmenta linije ili veličini značajke. Povećanje brzine pomaka u malim značajkama ili na kratkim udaljenostima koje zahtijevaju konstantno usporavanje i ubrzanje ne utječe na ukupno proizvodno vrijeme jer se maksimalna brzina pomaka nikada ne postiže. Posjedovanje većeg sustava ubrzanja omogućit će vam postizanje brzine na mnogo kraćoj udaljenosti i skratiti ukupno vrijeme. Prilikom rezanja dugih segmenata linija postiže se brzina posmaka.

 

Ocjenjivanje opreme za fiber lasersko rezanje – studije i demonstracija

Opću procjenu produktivnosti fiber laserskih rezača za lasersko rezanje najbolje je potvrditi kroz vremensku studiju, a zatim potvrditi demonstracijom uživo. Ne samo da bi studije trebale uključivati ​​brzine pomaka, već bi također trebale uključivati ​​sve različite aspekte dinamike stroja i laserskih tehnologija koje su ugrađene u taj specifični stroj. Vidjeti stroj u akciji i potvrditi stvarni porast produktivnosti jedini je način da se potvrdi učinkovitost nove opreme.

 

Čimbenici koje treba uzeti u obzir prilikom odabira fiber laserskog rezača

Prilikom razmatranja ovih strojeva procijenite i materijalne i nematerijalne benefite. Budite spremni na dodatni kapacitet strojeva i razmislite o proširenju u industrije u obrade metala u kojima se prije niste mogli konkurentski nametnuti. Napravite planske izračune vlastitog poslovanja i u skladu s time pogledajte performanse različitih strojeva koji se nude na tržištu, a koji u vašem slučaju dolaze u obzir.

 

Opravdavanje ulaganja u fiber laserske rezače

Nakon procjene punog potencijala fiber laserske tehnologije, shvatit ćete da možete proizvesti 2 do 4 puta više dijelova za upola manju cijenu, dok istovremeno stvarate veći kapacitet stroja koji će vam omogućiti ekspanziju na druga tržišta ili osvajanje konkurentnijih ponuda za obradu metala uz niži ukupni trošak po dijelovima. Obrazloženje odabira određenog stroja treba uključiti i materijalne i nematerijalne prednosti kako bi se sagledao potpuni potencijal ulaganja u fiber laserski rezač.


 

Podijeli članak: