Kada je o laserskom rezanju metala riječ, preciznost i brzina usluge primjenjiva na različitim materijalima kao što su konstrukcijski čelik, nehrđajući čelik ili, pak, aluminij bitan su faktor u ostvarivanju vrhunskih poslovnih rezultata, kako za nas tako i za naše klijente i poslovne partnere.
 
Kada kažemo da je postignuta preciznost u laserskom rezanju, onda govorimo o jamstvu kvalitete koje podrazumijeva lasersko rezanje bez strugotina. Pritom je usmjerenost na maksimalnu uštedu materijala također zajamčena.

Preciznost izvedbe rezanih materijala omogućena je zahvaljujući primjeni laserskih zraka visoke gustoće čime se postiže brzo zagrijavanje materijala do razine isparavanja. Pod utjecajem ovog postupka formiraju se pravilne rupe koje materijalu daju finalan oblik, odnosno shematiziran uzorak.

Precizno lasersko rezanje metala obično se dijeli u određene kategorije. U ovome članku kratko ćemo se osvrnuti na one najvažnije.

 

Kategorije lasarskog rezanja

Lasersko rezanje isparavanjem jedna je od kategorija laserskog rezanja metala kod koje laserska zraka velike gustoće energije usmjereno zagrijava obradak. Budući da tijekom procesa temperatura ubrzano raste, u kratkom vremenskom roku dolazi do točke vrelišta uslijed čega se materijal na mjestu kontakta počinje isparavati. Opisani proces događa se pri velikim brzinama i pritom nastaje željeni rez na materijalu vrlo precizne izrade.

Lasersko rezanje taljenjem podrazumijeva topljenje metala pri djelovanju laserskog zagrijavanja. U procesu dolazi do ubrizgavanja neoksidirajućeg plina mlaznicom pri čemu se pod djelovanjem pritisne snage plina ispušta tekući metal. Za razliku od procesa isparavanja, taljenje ne mora u potpunosti djelovati na ispravanje metala. Pritom se koristi samo jedna desetina energije koja bi se koristila pri procesu laserskog rezanja isparavanjem.

Ova vrsta laserskog rezanja koristi se za rezanje metala određene vrste ili aktivnih metala koje nije lako oksidirati. U tu skupinu spadaju nehrđajući čelik, titan, aluminij te njihove legure.

Lasersko rezanje kisikom princip je kod kojeg se laser koristi kao izvor topline za inicijalno zagrijavanje. Potom se kisik i drugi aktivni plinovi koriste za rezanje metala.

Izbačeni plin dolazi u doticaj s metalom pri čemu dolazi do reakcije te se oslobađa velika količina topline uslijed oksidacije. Reakcija oksidacije u procesu rezanja proizvodi puno topline, stoga je energija potrebna za lasersko rezanje kisikom dvostruko veća nego u postupku taljenja.

Također je i brzina rezanja znatno veća od brzine koja se postiže kod rezanja laserskim ispravanjem i rezanjem topljenjem.  Lasersko rezanje kisikom uglavnom se koristi za oksidaciju ugljičnog čelika, titan čelika i čelika za toplinsku obradu.

Kontrola prijeloma kod laserskog rezanja. Lasersko rezanje podrazumijeva primjenu postupka laserskog skeniranja pri kojemu se primjenjuje energija visoke gustoće, i to na površini lomljivih materijala.

Materijal pritom isparava iz malog utora pod utjecajem topline, a zatim se vrši određeni pritisak uslijed kojeg lomljivi materijal će popucati duž utora. Laseri koji se koriste za rezanje metala općenito su laseri s Q-sklopkom i CO2 laseri.


 

Podijeli članak: