Automatizacija laserskog rezanja postaje sve popularnija. Uz očite prednosti kao što su kvaliteta, brzina i veća efikasnost, robotizirano lasersko rezanje omogućuje sasvim drugačiji pristup u odnosu na ono konvencionalno.

 

Lasersko rezanje metala poprima novu dimenziju

Dobro je poznato da lasersko rezanje nudi najekonomičniji rez. Međutim, ako ga se upari s jednim od najmodernijih automatskih sustava, njegove performansse kvalitete  dodatno se poboljšavaju.

Robotski sustavi za lasersko rezanje metala uz visoku fleksibilnost nude zaista široki spektar različitih prednosti. Počevši od mogućnosti uparivanja više robotskih sustava u niz u kojem će svaki od robota izvoditi drugačiju operaciju rezanja pa do znatnih financijskih prednosti.

U osnovi, robotski sustav za lasersko rezanje po svojim dijelovima ne razlikuje se previše u odnosu na konvencionalni.

Princip rada je gotovo identičan uz glavnu razliku što automatizirano lasersko rezanje ima robotsku ruku pogonjenu servo motorom.

Osim toga, robotska ruka na sebi ima implementirane senzore koji upravljaju visinom laserskog rezača i tako sprječavaju moguće oštećenje rezanog metala.

 

Intervencija operatera je i dalje nužna

Intervencija operatera na laserskom rezaču metala je i dalje nužna / © bystronic

Što se može, a što ne rezati pomoću robotski upravljanog rezača?

Prije početka rezanja automatiziranim laserskim rezačem, nužno je upoznati se s njegovim mogućnostima.

Ovakav sustav rezanja često nalazi primjenu u različitim posebnim situacijama. Neke od karakteristike robotski upravljanog laserskog rezanja su:

  • Geometrija rezanih komada: neki dijelovi koji se obrađuju rezanjem pomoću robotiziranog laserskog rezača zahtijevaju posebnu putanju glave rezača. Robotizirano rezanje laserom idealan je izbor prilikom izvođenja ovakvih rezova uz mogućnost rezanja u 2D i 3D formatu.
  • Pristup području reza: pošto je robotska ruka dizajnirana tako da može doseći čak i neke od najteže dohvatljivih područja, česta primjena ovakvog načina rezanja, ali i zavarivanja, je kod proizvodnje zahtjevnih dijelova za ugradnju u automobile.
  • Broj obrađenih komada: lasersko rezanje metala daje uvelike veći broj izrezanih komada u odnosu na konvencionalno rezanje. Glavni razlog tome je visoka fleksibilnost robota i mogućnost izvođenja zahtjevnih rezova
  • Debljina rezanog materijala: robotsko lasersko rezanje ne razlikuje se u odnosu na ono konvencionalno i u pravilu sve što vrijedi za debljinu rezanja kod konvencionalne tehnike rezanja vrijedi i za ovu.

 

Što je još potrebno znati o robotiziranom laserskom rezanju?

Svaki automatizirani sustav ima svoje prednosti i nedostatke pa tako i ovaj. Unatoč tome što je intervencija operatera svedena na minimum on je i dalje potreban.

Međutim, robotizirani sustavi često nude posebne robotske ruke koje premještaju rezani komad na radni stol. Ovakav sustav uvelike ubrzava proces rezanja, a potreba za većim angažmanom radne snage nije potrebna.

Prilikom postavljanja i kupnje robotiziranog sustava za rezanje potrebno je obratiti pozornost na mogućnost offline programiranja.

Naime, nužno je da robot ima mogućnost naknadnog slanja instrukcija za rezanje bez potrebe za prekidanjem postojećeg procesa. Osim toga, tvrdnja da se ovakav sustav sam upravlja nikako nije točna. Prisutnost operatera je i dalje nužna ali se njegova uloga znatno mijenja u odnosu na konvencionalno rezanje.


 

Podijeli članak: