Glodanje je uklanjanje materijala izratka pomoću rotirajućih rezača. Žlijebljenje, bušenje itd. mogu se koristiti za proizvodnju dijelova sa željenom završnom obradom.
 
Uvođenje CNC-a dodalo je mnoge korisne značajke glodanju. Na primjer, CNC program pokreće sustav automatske izmjene alata, izmjenjivač paleta, vrtuljak alata, kućišta i sustave rashladnog sredstva. Postrojenje s ovim dodatnim značajkama sada je postalo poznato kao obradni centar. S vremenom su mogućnosti tokarenja postale dio ovih obradnih centara. Strojna industrija počela ih je nazivati strojevima za više zadataka. Stoga moderni strojevi za glodanje mogu glodati, kao i obavljati poslove na tokarilici za izradu metalnih ploča.

 

Vrste glodalica

Industrijska proizvodnja u obradi metala koristi različite vrste strojeva za glodanje, što ovisi o samoj primjeni. Općenito, klasificiramo ih kao horizontalne i vertikalne glodalice. Postoje mnoge razlike između okomitog i vodoravnog glodanja, ali prije nego što dođemo do toga, pogledajmo ukratko karakteristike i jedne i druge metode glodanja.

 

Vertikalne glodalice

Kod vertikalnih glodalica fiksiramo obradak na postolje i izvodimo obradu pomićnim alatom. Alat uklanja materijal po potrebi slijedeći CNC upute. Postoje dvije glavne vrste vertikalnih strojeva za glodanje – revolverske glodalice i glodalice s postoljem.

 

Revolverske glodalice

U revolverskom mlinu, okomito vreteno ostaje fiksno, dok se dio ležaja može pomicati vodoravno kao i okomito prema programu. Revolverski mlin obično radi na malim dijelovima. Ovi su strojevi bolji za veće izratke.

 

Horizontalna glodalica

U horizontalnim strojevima obrada metala se odvija vodoravno ili pod željenim kutom ako je stroj opremljen univerzalnim stolom. Ovaj stol omogućuje reznoj glavi da pristupi izratku iz raznih kutova. Stroj također može biti opremljen posebnim rezačima za obradu kosina, zupčanika, radijusa i utora. Simplex horizontalne glodalice imaju jedno vreteno, dok duplex imaju dva.

 

Horizontalne nasuprot okomitim glodalicama

Iako postoje mnoge sličnosti između navedenih metoda glodanja, postoje i mnoge razlike. Sada ćemo se usredotočiti na neke razlike koje se tiču ključnih karakteristika obiju metoda.

 

Orijentacija

Jedna od primarnih razlika između horizontalnih i okomitih glodalica jest način na koji alati komuniciraju s radnim komadom. Kao što naziv sugerira, kod horizontalnih glodalica, orijentacija vretena na kojem je rezni alat fiksirana je vodoravno. Rotirajući rezač zadire u površinu i uklanja materijal iz obratka dok se okreće oko te horizontalne osi. U okomitoj glodalici, alat je fiksiran u okomitom položaju. Uz postavku sličnu stolnoj bušilici, ovi strojevi imaju vertikalnu osovinu koja drži, ali i okreće alat za rezanje uranjajući ga duboko u materijal izratka prema potrebi.

 

Geometrija alata

Oblik i specifikacije glodala i alata za dvije vrste strojeva su različiti. Horizontalne glodalice imaju kratke i debele alate koji mogu ukloniti velike količine materijala s obratka u usporedbi s okomitim strojevima za glodanje. Vertikalne glodalice imaju dugačke i tanke alate. Razlika u geometriji alata za rezanje utječe na prirodu i točnost rezova.

 

Specifikacije kroja

Zbog debelih alata koji se koriste u horizontalnom glodanju, brže se izvode duboki i teški rezovi. Uz normalne rezove (oblaganje, skošenje itd.) idealni su za operacije žlijebljenja i utora. Vertikalni strojevi za glodanje mogu obavljati većinu općih zadataka, ali rezovi uranjanjem te bušenje izratka njihova su specijalnost. Vertikalna glodalica također nudi veću točnost u usporedbi s horizontalnom glodalicom.

 

Troškovi

Vertikalne glodalice koštaju manje u usporedbi s horizontalnim glodalicama. Manji investicijski trošak znači da im je primjena u porastu. Trošak rada i održavanja također je manji.

Ove uštede troškova proizvodnje smanjuju ukupne troškove strojne obrade za kupce. Zbog većeg broja vertikalnih obradnih centara u industriji, broj kvalificiranih operatera za ove strojeve je također visok. Iako horizontalne glodalice koštaju više od svojih vertikalnih parnjaka, one to nadoknađuju time što dugoročno imaju bolje vrijeme i proizvodnu učinkovitost. U horizontalne glodalice ulažu samo dobro etablirane proizvodne tvrtke koje su u poslu već neko vrijeme.

 

Koja opcija je bolja?

Iako su i vertikalni i horizontalni obradni centri sposobni za obradu metala mnogih sličnih rezova, postoje određeni rezovi koje smože obraditi samo jedna ili druga vrsta glodalica. Osim toga, drugi čimbenici koji utječu na izbor između ova dva stroja su:

Točnost rezanja

Kada postoji veća potreba za preciznošću, dajemo prednost vertikalnim obradnim centrima u odnosu na horizontalne.

Stopa uklanjanja materijala

Za primjene koje zahtijevaju više uklanjanja materijala s izratka, horizontalna strojna obrada je poželjna jer može obraditi veće rezove pri istim brzinama alata za rezanje u istoj jedinici vremena.

Broj ravnina/strana za obradu

Vertikalne glodalice su bolja opcija kada se obrada izvodi na jednoj ravnini. Kada je potrebno obraditi više strana pod različitim kutovima, koristimo horizontalne strojeve za glodanje.

Opseg prilagodbe

Dok svaka vrsta glodalice može raditi s različitim alatima, vodoravna glodalica je mnogo prilagodljivija od okomite. Zapravo, određeni dodaci i rezne glave omogućuju vodoravnom mlinu da funkcionira kao okomiti mlin. Ovo odlično funkcionira za proizvodne tvrtke koje imaju samo horizontalni obradni centar za obavljanje poslova koji se mogu obaviti samo na vertikalnim mlinovima.

 

Zaključak

Glodalice su brzo napredovale u posljednja dva desetljeća. Omogućuju jednostavnost izrade dijelova stroja te pružaju i druge proizvodne prednosti. Moderno okomito i vodoravno glodanje lijepo se nadopunjuju, pa je poznavanje kontrasta između njih ključno za donošenje informiranog izbora.


Podijeli članak: