U posljednjih nekoliko desetljeća, CNC obrada potpuno je transformirala svijet strojarstva i postala jedna od najpopularnijih metoda digitalne proizvodnje danas. Nastavite s čitanjem kako biste saznali što uključuje CNC obrada metala, različite vrste dostupnih CNC usluga i koje bi najbolje odgovarale vašim potrebama za brzom izradom prototipova ili proizvodnjom.
 
Budući da je CNC obrada metala poznata kao jedna od najnaprednijih proizvodnih metoda u industriji, mogli biste se iznenaditi kada otkrijete da su prvi koraci prema modernoj CNC obradi metala poduzeti 1950-ih. Tada su proizvođači na MIT-u otkrili da mogu smanjiti vrijeme potrebno za proizvodnju dijelova s ​​8 sati na samo 15 minuta dopuštajući računalima da preuzmu vodstvo u brzoj izradi prototipova i proizvodnji. To je ono što bismo nazvali revolucionarnim otkrićem! Od tada se CNC obrada razvila i potpuno promijenila svijet tehnologije. Danas je to jedna od najpopularnijih metoda digitalne izrade u gotovo svakoj industriji strojarstva.

 

Što je CNC obrada metala?

CNC (Computer Numerical Control) obrada oblik je subtraktivne proizvodnje, što znači da se materijal uklanja (umjesto dodaje) tijekom procesa proizvodnje. To znači da CNC obrada metala počinje s blokom materijala i koristi alate za rezanje u brzom pokretu kako bi se materijal adekvatno odsjekao i pripremio za izradu gotovih dijelova.  To ga čini u suštini suprotnim od aditivne proizvodnje (npr. 3D ispis), gdje se trodimenzionalni objekti stvaraju sloj po sloj od materijala koji se učitavaju u strojeve za 3D ispis. Ključno je da je CNC obrada također metoda izrade metala gdje pisani kod kontrolira CNC strojeve u procesu proizvodnje. Pogledajmo pobliže što to znači.

 

Kako funkcioniraju CNC-strojevi?

Kao što smo upravo spomenuli, CNC strojevima upravlja digitalizirano računalo koje automatizira, nadzire i kontrolira kretanje industrijskog stroja. U velikim industrijskim pogonima računalo je obično ugrađeno u strojeve, u slučaju strojeva za hobiste računalo je obično spojeno izvana. Točni pokreti koje ovaj kod kontrolira ovisit će o vrsti CNC stroja koji se koristi. Pogledajmo neke od najčešćih CNC strojeva danas i kako rade.

 

Vrste CNC-strojeva

#1 CNC glodalice CNC glodanje jedna je od najčešćih vrsta CNC obrade poznata po svojoj velikoj točnosti i tolerancijama. CNC strojevi imaju ugrađene alate za bušenje i rezanje, a nakon što se u njih stave materijali, računalo vodi alate za bušenje i rezanje da rade svoju magiju.

#2 CNC tokarenje CNC tokarenje je u biti suprotno od CNC glodanja po tome što se alati za rezanje ne pomiču kako bi odrezali materijal, već se sam materijal okreće dok se reže. CNC tokarilice imaju središnji tokarski stroj koji manipulira materijalom i pomiče ga u položaj programiran na računalu.

#3 CNC strojevi za plazma rezanje Kao i CNC glodalice, CNC strojevi za plazma rezanje također se koriste za rezanje materijala. Međutim, razlikuju se od svojih parnjaka za glodanje po tome što ovaj proces izvode pomoću plazma plamenika velike snage koji može doseći temperature do 50 000 stupnjeva Fahrenheita i dovoljno je snažan da reže grube materijale poput metala!

#4 CNC laserski strojevi za rezanje Ne treba ih brkati s CNC strojevima za plazma rezanje, CNC strojevi za lasersko rezanje također su dizajnirani za rezanje tvrdih materijala, ali koriste laser za postizanje ovog zadatka. Ovi laseri obično imaju veću točnost rezanja, ali nisu toliko snažni kao plazma.

 

Pet prednosti CNC obrade

Budući da CNC strojevi proizvođačima omogućuju automatizaciju mnogih proizvodnih procesa koji bi se inače morali izvoditi ručno, oni povećavaju produktivnost i točnost te pomažu smanjiti rizik od ljudske pogreške. Evo 5 ključnih načina na koje su promijenili svijet tehnologije:

#1 CNC obrada izvrsna je za proizvodnju velikih količina dijelova

Daleko je jeftinije izraditi velike količine prototipova i dijelova s ​​CNC obradom nego s 3D ispisom. Dakle, ako želite izraditi veće količine mehaničkih dijelova (od više desetaka do 100), CNC vjerojatno može biti najisplativiji izbor.

#2 CNC strojevi mogu raditi s mnogim materijalima

Dok je 3D ispis uglavnom fokusiran na plastiku, CNC strojevi su relativno ravnodušni prema onome što režu—sve dok je materijal dovoljno krut da se ne deformira pod pritiskom rezanja ili da se topi. Metali koji se najčešće koriste uključuju aluminij, nehrđajući čelik, legure magnezija, legure cinka, titan i mesing.

#3 CNC strojevi mogu brzo izraditi dijelove

Vjerojatno vas neće iznenaditi da strojevi rade brže od ljudi! Kada naručite svoje CNC strojno obrađene dijelove preko Geomiqa, ne samo da ćete dobiti ponudu unutar 1 radnog dana – već ćete dobiti gotove proizvode za samo 5 dana!

#4 CNC strojevi su vrlo precizni

#5 CNC strojna obrada omogućuje niz opcija naknadne strojne i završne obrade, od eloksiranja, poliranja i galvaniziranja do toplinske obrade, praškastog premazivanja i više, za većinu CNC strojno obrađenih dijelova dostupni su mnogi visokokvalitetni završni postupci.

 

Koje industrije koriste CNC strojnu obradu?

Od zrakoplovnih i energetskih proizvoda do elektronike i automobilskih proizvoda, iz prve ruke smo se uvjerili u korisnost prekrasnih CNC strojno obrađenih dijelova za gotovo svaku industriju. Konkretno, CNC obrada je vrlo važna za inženjere u industrijama gdje je apsolutno potrebna visoka točnost, kao u zrakoplovnoj industriji, industriji robotike i medicinskoj industriji.

Međutim, također se koristi u nizu drugih industrija kao što su: elektrotehnika, obrana, rudarstvo, industrijski strojevi, hrana i piće, odjeća, automobilska industrija,  poljoprivreda.

U osnovi, CNC obrada ne poznaje granice!

Ako trebate proizvesti dio (bilo za prototip ili proizvodnju) točno ili u velikim količinama, CNC bi mogao biti pravi izbor za vas.


 

Podijeli članak: