Prije početka laserskog rezanja potrebno je postaviti nekoliko pitanja, odgovorom na koje se može donijeti zaključak o mogućoj kvaliteti nakon završenog procesa rezanja. Donosimo savjete jednog od renomiranih stručnjaka iz područja laserskog rezanja metala.

 

Redovito održavanje je ključ kvalitete laserskog rezanja

Kako bi rez bio što kvalitetniji, laserski rezač iziskuje redovite servise i čišćenja.

Međutim, mnoge tvrtke zaboravljaju na važnost redovitog održavanja. Jedan od vodećih eksperata za lasersko rezanje metala, Brent Donner, donosi nekoliko pitanja koja se moraju postaviti prije početka rezanja, a kako bi se osigurala zadovoljavajuća kvaliteta reza.

Inače, Donner je dugogodišnji konzultant s velikim iskustvom na projektima laserskog rezanja. Tijekom posjeta brojnim tvrtkama koje su zatražile njegovo mišljenje uočio je tri glavna propusta koje operateri laserskog rezača rade. Prije svakog projekta laserskog rezanja, moraju se postaviti tri najvažnija pitanja koja će osigurati da projekt bude izveden što je moguće kvalitetnije.

 

Jesu li leće laserskog rezača očišćene na propisani način?

Rezne leće jedan su od najvažnijih parametara koji utječu na kvalitetu reza. Pošto se tijekom rezanja javljaju procesi koji mogu dovesti do stvaranja sloja na lećama koji smanjuje kvalitetu reza, operater mora nakon određenog broja ciklusa rezanja čistiti leće. Međutim, prilikom čišćenje posebnu pozornost treba pridodati načinu na koji se leće čiste. Nepažljivim čišćenjem rezna leća se može oštetiti ili se pak ne očisti do kraja pa na njoj ostane tanak sloj prljavštine.

Za čišćenje leća postoje posebno razvijena sredstva. Međutim, Donner navodi kako operateri često ne znaju koristiti sredstvo za čišćenje. Ono što je potrebno jest nanijeti razumnu količinu sredstva za čišćenje. Nakon toga slijedi poliranje leće vrlo blagim pritiskom ruke na nju. Redovitim održavanjem i čišćenjem, životni vijek laserske leće može se produžiti na čak 8 mjeseci uz neminovno poboljšanje kvalitete rezanja.

 

Je li mlaznica lasera centrirana?

Mlaznica prilikom laserskog rezanja ima vrlo važnu i nezamjenjivu ulogu. Osim što provodi lasersku zraku i usmjerava je na metal kroz nju prolazi i pomoćni plin koji se koristi za rezanje. Iz tog razloga, nakon određenog ciklusa rezanja, operater mora provjeriti centriranost mlaznice tako da usmjeri lasersku zraku na vrpcu u trajanju otprilike 1 sekunde. Nakon toga treba provjeriti je li rupa koja nastaje u vrpci dovoljno dobro centrirana.

Pošto je nastala rupa vrlo malih dimenzija, operateru se preporučuje korištenje povećala. Osim što se povećava preciznost reza, dobrim centriranjem mlaznice brzina reza se može povećati za čak 40%.

Mlaznica je jedan od parametara kvalitetnog laserskog rezanja

Mlaznica je jedan od parametara kvalitetnog laserskog rezanja

 

Je li optika laserskog rezača fokusirana?

Osim redovitog i pravilnog održavanja rezne optike, nakon određenog broja ciklusa rezanja potrebno je izvršiti njeno fokusiranje. U modernim laserskim rezačima postoji sustav koji automatski vrši fokusiranje bez potrebe za intervencijom operatera. Međutim, kod starijih laserskih rezača, operater mora sam izvršiti fokusiranje.

Za fokusiranje laserske optike razvijene su različite metode koje daju isti rezultat. Fokusiranje  vrši operater puštanjem laserske zrake niske snage i upravljanjem sustava za fokusiranje smještenom na laserski rezač. Nužno je  promatrati boju laserskog snopa. Nakon što ona poprimi plavu boju, operater mora zapisati vrijednosti i cijeli postupak ponoviti tri puta. Prosječni rezultat dobiven ovim procesom, operater unosi u sustav laserskog rezača čime je optika fokusirana.

Međutim, proces fokusiranja uvelike ovisi o vrsti i proizvođaču laserskog rezača. Zato se preporučuje obavezno konzultiranje s proizvođačem kako bi fokusiranje bilo izvedeno na pravilni način.

 

Redovito održavanje je ključ kvalitete laserskog rezanja

Navedena pitanja predstavljaju samo neke od smjernica koje vode ka poboljšanju kvalitete laserskog reza. Međutim, ključ za poboljšanje kvalitete i produženje životnog vijeka laserskih rezača je redovito održavanje. Redovitim održavanje, osim povećanja brzine povećava se i kvaliteta laserskog rezanja uz cijenu koja ostaje ista.


 

Podijeli članak: