Lasersko rezanje je jedan od najčešće korištenih  načina rezanja danas. Međutim, kako bi se zadovoljila, odnosno osigurala kvaliteta reza potrebno je provoditi redovito održavanje. Donosimo pet najvažnijih stavki za održavanje.

Kao što smo već prije govorili u našim postovima, lasersko rezanje je jedna od najčešće primjenjivanih tehnika rezanja danas. Uz očite prednosti koje se tiču brzine i ekonomičnosti, lasersko rezanje pruža najbolji omjer cijene i kvalitete.

Međutim, kako bi kvaliteta laserskog rezanja metala bila što bolja, laserski rezač je potrebno održavati.

Održavanje laserskog rezača uvelike ovisi o vrsti lasera, odnosno o njegovoj konstrukciji. Iako postoje određene razlike među laserskim rezačima, postoji 5 stvari koje su zajedničke svima.

 

Pet ključnih savjeta za održavanje laserskog rezača metala

  1. Optika

Ne tako davno već smo naglašavali važnost dobro podešene optike rezača. Ono što konstantno valja naglašavati jest činjenica da optika direktno utječe na kvalitetu reza.

Na tržištu danas postoje različiti uređaji koji uvelike olakšavaju kako fokusiranje tako i održavanje leća. Međutim, pošto su ti uređaji vrlo skupi, a implementacija komplicirana, razvijene su različite druge metode fokusiranja. 

Tako na primjer proizvođači laserskih rezača često uz rezač isporučuju i podložak na temelju kojeg je moguće fokusirati leće. Uz predložak, proizvođač često isporučuje i upute kako provesti fokusiranje, odnosno kontrolu žarišne leće. Osim spomenutih načina, razvojem CNC tehnologije razvijeni su i novi načini održavanja ove osjetljive komponente rezača.

 

  1. Pomoćni plin

Većina laserskih rezača koristi pomoćni plin prilikom rezanja. Glavna uloga pomoćnog plina je otpuhivanje rastaljenog materijala, odnosno njegovo hlađenje.

U procesu rezanja, pomoćni plin se dovodi sustavom crijeva do glave rezača. U glavi rezača prolazi kroz mlaznice nakon čega dolazi u kontakt s površinom materijala. Jedan od glavnih problema koji se pri prolazu pomoćnog plina javlja je njegov tlak. Pomoćni plin se najčešće dovodi crijevima iz spremnika prilikom čega se može dio tlaka izgubiti.

Proizvođači su tome doskočili postavljajući zaseban kompersor za tlak unutar rezača. Unatoč tome intervencija tehničara je nužna kako bi se cijeli sustav dovoda održao čistim.

Pošto se danas najčešće kao pomoćni plinovi u rezanju upotrebljavaju kisik i dušik, vrlo je važno osigurati i prozračnost radnog prostora.  Osim toga, zbog mogućih plinova koji se mogu razviti tijekom procesa rezanja važna je i osobna zaštita samog operatera.

 

  1. Hlađenje

Jedan od bitnih parametara laserskog rezanja je temperatura. Pošto se prilikom rezanja u sustavu laserskog rezača razvijaju temperature koje bitno utječu na performanse, vrlo je važno osigurati dobro hlađenje.

Hlađenje uvelike ovisi i o razini rashladne tekućine u spremniku na što operater posebno mora obratiti pažnju. Međutim, moderniji sustavi laserskih rezača imaju automatizirani način provjere temperature, odnosno razine tekućine.

Osim toga, vrlo važno je osigurati i dobru provodljivost rashladne tekućine. Provodljivost je direktno korelirana s performansama rezanja. Tako na primjer ako nije osigurana dovoljna provodljivost, operater mora sustav prije rezanja pokrenuti kako bi se ona postigla.

 

  1. Čišćenje

Čišćenje komponenti laserskog rezača je nužna stavka u održavanju. Ako se komponente redovito čiste i održavaju kvaliteta reza bit će zadovoljavajuća.

Posebnu pažnju treba posvetiti na čišćenje otpadnih, odnosno rastaljenih dijelova materijala. Osim toga, nužno je redovito čistiti filtere zraka, radni stol i općenito dijelove laserskog rezača kojim se lagano pristupa.

 

  1. Preventiva

Uz sve navedeno, najvažnije od svega je dobra preventiva. Kroz preventivne radnje ne samo da se povećava životni vijek komponenti laserskog rezača već se utječe i na samu kvalitetu reza.

Današnji proizvođači svjesni su ove činjenice pa su tako razvili posebne sustave koji sugeriraju koje komponente bi trebalo provjeriti.


 

Podijeli članak: