CNC (računalno numerički upravljani) strojevi koriste se za postupak tokarenja, odnosno izradu dijelova vrlo visoke preciznosti.  Strojevi su programirani da slijede niz uputa koje im govore kako rezati i oblikovati materijal.
 
Kod CNC tokarenja obradak se okreće oko alata za rezanje i pritom se proizvode dijevi vrlo visoke preciznosti. CNC tokareni dijelovi mogu se koristiti u brojnim industrijama, od automobilske do zrakoplovne. Nerijetko se koriste pri izradi sitnih te osjetljivih komponenti uz visok stupanj točnosti i serijske reprodukcije.  

U daljnjem tekstu donosimo ključne kategorije koje su važne pri postupku CNC tokarenja.

 

1) Izbor materijala

Materijal koji se koristi kod CNC tokarenja može u značajnoj mjeri utjecati na krajnji ishod, odnosno dizajn.  Na primjer, metali poput aluminija i mesinga mekani su i rastezljivi, što ih čini lakima za obradu. S druge strane ne odlikuje ih čvrstina i izdržljivost u odnosu na tvrđe materijale poput čelika ili titana.  

Materijal za CNC obradu mora biti dovoljno čvrst da izdrži sile strojne obrade metala, ali također mora biti otporan na toplinu i habanje. Osim toga, materijal mora biti kompatibilan s rashladnim sredstvom i mazivima koji će se koristiti tijekom procesa strojne obrade.

 

2) Tolerancija

U procesu CNC tokarenja važno je uspostaviti ravnotežu pri  korištenju tolerancija. Na primjer, niske tolerancije često se koriste za precizne komponente, dok su ležernije tolerancije lakše opraštajuće i mogu pomoći u smanjenju troškova.

 

3) Završna obrada površine

Kada razmatrate dizajn CNC tokarenog dijela, završna obrada površine važan je čimbenik koji treba uzeti u obzir. Postizanje željene završne obrade površine može biti izazov, a pogrešan izbor materijala ili alata može dovesti do loših rezultata. Lošu površinsku obradu mogu pratiti brojni problemi koji uključuju povećano trenje, prekomjerno trošenje i smanjenu estetsku privlačnost.

 

4) Urezivanje navoja i utora

Prilikom projektiranja preciznog CNC tokarenog dijela, važno je uzeti u obzir proces izrade navoja i utora. Urezivanje navoja omogućuje spajanje dvaju dijelova međusobno spajanjem, dok žljebljenje omogućuje glatki prijelaz između dviju površina. Kada se koriste zajedno, ove dvije značajke mogu pomoći u stvaranju izdržljivijeg spoja koji može izdržati veća opterećenja.

Osim toga, ove se značajke također mogu koristiti za poboljšanje estetske privlačnosti skrivanjem spojeva ili stvaranjem zanimljivih uzoraka.

 

5) Debljina stijenke

Debljina stijenke još je jedan faktor koji treba uzeti u obzir pri projektiranju u sklopu CNC tokarenja.  Ako je debljina stijenke pretanka, može biti slaba i podložna lomovima.  Međutim, ako je debljina stijenke predebela, obradak može biti pretežak za rukovanje u procesu obrade metala.

Idealna debljina stijenke kod CNC tokarenja ovisit će o korištenom materijalu i željenoj čvrstoći gotovog proizvoda.


 

Podijeli članak: