TIG zavarivanje vrsta je zavarivanja koja postaje visokouspješna tijekom 1940-ih kada je prvi put korišten za zavarivanje aluminijskih i magnezijevih legura u zrakoplovnoj industriji.

 

Iako je počelo kao rješenje za proizvodnju zrakoplova, TIG zavarivanje je s vremenom postalo akcelerator u različitim industrijama ponudivši iznimnu kvalitetu. Od tada je napravljeno mnogo napretka i inovacija u tehnologiji i ovaj je proces u mnogim slučajevima postao nezamjenjiv. Osvrnimo se detaljnije na to što je TIG zavarivanje.

 

TIG zavarivanje: opće značajke

Zavarivanje inertnim plinom volframom, također poznato kao plinsko zavarivanje volframom (GTAW), je proces zavarivanja koji spaja komade metala zajedno pomoću struje zavarivanja. Inertni plin se dovodi u plamenik za zavarivanje koji teče duž luka zavarivanja kako bi zaštitio metale od oksidacije i stvaranja malih kružnih praznina. Unutar plamenika za zavarivanje sastavljena je volframova elektroda, koja ima višu točku taljenja od većine metala. TIG zavarivanje se ponekad zamjenjuje za MIG zavarivanjem. Iako imaju svoje sličnosti, postoje neke ključne razlike koje je potrebno istaknuti.

 

Razlika između TIG i MIG zavarivanja

Glavna razlika između MIG i TIG procesa zavarivanja je u tome što se za TIG zavarivanje koristi elektroda koja se ne troši i odvojeni materijal za punjenje (opcija). MIG koristi kontinuiranu, potrošnu žičanu elektrodu koja se automatski dovodi do pištolja za zavarivanje. TIG zavarivanje se najčešće izvodi kod spajanja cijevi i tankih materijala. To se događa zahvaljujući niskom unosu topline, koji čuva mikrostrukturu metala.

Kada su u pitanju deblji materijali, prednost se daje  MIG zavarivanju (metalni inertni plin). S obzirom na nižu cijenu u odnosu na druge postupke zavarivanja i njegovu sposobnost za velike brzine zavarivanja, mnogi pribjegavaju korištenju MIG zavarivanja za masovnu proizvodnju.

TIG rijetko stvara prskanje i obično zahtijeva samo lagano poliranje kako bi se uklonila promjena boje. Ima prednost u odnosu na MIG zavare kada je u pitanju izgled i stoga je poželjan kada radni komad nije premazan ili lakiran, kao što je često slučaj s aluminijem i nehrđajućim čelikom. To ne znači da MIG zavari ne mogu biti estetski ugodni, ali je prilično uobičajeno da se MIG zavari boje.

Ovisno o projektu, upotreba dodatnog metala nije obavezna za TIG zavarivanje. Prilikom dodavanja šipki za punjenje u bazen za zavarivanje, TIG zavarivači moraju koristiti obje ruke i istovremeno kontrolirati unos topline pedalom. Sve to čini TIG zavarivanje daleko izazovnijim procesom od MIG-a, gdje se žica za punjenje automatski dovodi iz plamenika. Većina zavarivača općenito započinju kao MIG operateri, a zatim kasnije prelaze na TIG zavarivanje.


 

Podijeli članak: