Pogreške znače gubitak vremena i novca. Dobar operater koji radi na dobro održavanom CNC plazma rezaču štedi vašoj tvrtki tisuće radnih sati, ali i ogroman novac, a ujedno generira stalan prihod.

 

Rezanje plazmom: česte pogreške u procesu

Dobri operateri znaju kako izbjeći česte pogreške koje se nerijetko događaju u industriji proizvodnje i obrade metala, a trebali bi pomoći i svim članovima tima koji žele usavršavati stečena znanja.

Korištenje potrošnog materijala dok ne eksplodira. Navedena praksa podrazumijeva korištenje potrošnog materijala kada su jako istrošeni. Ako se takva praksa redovito primjenjuje, može doći do narušavanja kvalitete i uništenja dobrog metala, ali i do eksplozivnih kvarova ključnih elemenata stroja.

Kako bi se ova pogreška izbjegla, redovito je potrebno provjeravati kvalitetu reznog ruba radnog materijala. Potrebno je detaljno pregledati dijelove plamenika, osobito ako se počnu uočavati pogoršanja kada je kvaliteta rezanja plazmom u pitanju.

Nadalje, potrebno je redovito bilježiti prosječni vijek trajanja dijelova vašeg CNC plazma rezača. Tako se stvaraju dobri uvidi u očekivani vijek trajanja dijelova rezača. S takvim spoznajama operater i svi uključeni u proizvodni proces na stroju moći će na vrijeme prepoznati optimalno vrijeme za zamjenu potrebnih dijelova. 

Korištenje neadekvatnog potrošnog materijala. Potrošni material potrebno je birati na temelju debljine materijala, potrebne amperaže i plazma plina koji se koristi. Materijal je potrebno birati u skladu s propisanim smjernicama za rad stroja. Korištenje pogrešnog potrošnog materijala dovodi do kraćeg vijeka trajanja  dijelova i niže kvalitete rezanja.

Neispravna montaža baklje. Prije rada potrebno je provjeriti CNC plazma rezač kako bi se osiguralo da su svi dijelovi plamenika poravnani na adekvatan način. To osigurava dobar električni kontakt, minimalne smetnje u radu, a baklji daje ispravan protok plina i rashladne tekućine.

Izostanak provjere protoka rashladne tekućine ili plina. Svakodnevna provjera protoka i tlaka plina i rashladne tekućine neizostavan su dio radnog procesa. Nedovoljan protok smanjuje vijek trajanja dijelova jer se potrošni materijal ne hladi pravilno.

Presporo rezanje. Prebrzo ili presporo rezanje uzrokuje probleme s rezultirajućom kvalitetom rezanja plazmom. Kod prespore dinamike rezanja, rezultat je pjenušave akumulacije duž donjeg ruba radnog komada. To također može uzrokovati širi urez i višak prskanja. Kod prebrze dinamike rezanja, dolazi do zaostajanje u rezu, što ostavlja male tvrde tragove nerezanog materijala-

Istezanje luka. Luk plazma rezača mora biti centriran izravno na radni komad prilikom pokretanja. Ako nije, postoji mogućnost rastezanja da bi se dosegao radni komad. To može uzrokovati urezivanje luka u bočnu stijenku mlaznice.

Ako se izbjednu ove pogreške, uspješno se izbjegavaju smetnje u proizvodnom procesu, što ujedno znači vremenske i materijalne uštede. Stoga je važno adekvatno informirati sve članove tima kako bi se optimizirali radni procesi rezanja plazmom.


 

Podijeli članak: