Rezanje kisikom jedna je od dostupnih metoda za izradu dijelova od debelih metalnih ploča. Obično je gornja granica u proizvodnji oko 150 mm, ali mogu se koristiti i puno deblji materijali.

Metoda rezanja kisikom uključuje zagrijavanje metala mješavinom kisika i gorivih plinova i zatim njegovu oksidaciju. Visokotlačni mlaz kisika otpuhuje trosku, što također stvara rez. I dio za zagrijavanje i dio za oksidaciju postavljaju ograničenja za materijale dostupne za autogeno rezanje metala.

 

Prikladni materijali za rezanje kisikom

Metal najprije treba zagrijati na odgovarajuću temperaturu kako bi se izazvalo paljenje kada protok kisika udari u materijal. Temperatura, međutim, mora biti niža od temperature taljenja. Ovakvi proizvodni uvjeti isključuju mnoge metale s mogućeg popisa materijala za rezanje.

 

Koji metali se mogu rezati  kisikom?

Rezanje kisikom prikladno je za dvije vrste čelika – niskougljični ili meki čelik i kovano željezo.

Iako se izbor opcija čini jako malim, rezanje kisikom još uvijek ima svoje mjesto  u proizvodnoj industriji zbog relativno niske cijene rezanja.

Još jedna strana koju treba uzeti u obzir je cijena materijala. Te stvarno debele ploče ili blokovi uvijek su izrađeni od ugljičnog čelika kako bi se smanjili troškovi. Dakle, čak i ako su materijalna ograničenja prilična, ostavljaju manevarsko prostora rezačima u postupku rezanja kisikom.

 

Koji se materijali ne mogu rezati kisikom?

Rezanje kisikom nije prikladno za druge materijale, osim za ugljične čelike i kovano željezo.

No pogledajmo pobliže uzroke ovih ograničenja. Svi su povezani s prethodno opisanim koracima procesa.

Prije svega čelici s visokim udjelom ugljika ne čine se mnogo drukčijima od čelika s niskim udjelom ugljika. Razlog za eliminiranje čelika s visokim udjelom ugljika leži u visokoj temperaturi taljenja troske u usporedbi s osnovnim metalom. Troska se zatim miješa s čistom talinom u blizini reza i radeći barijeru kisiku koji pokušava doći do osnovnog metala.

Lijevano željezo još je jedan metal koji bi od samog početka mogao biti prikladan za rezanje, ali nije. Velika koncentracija grafita i mikrostruktura samog metala razlozi su koji onemogućuju rezanje.

Nehrđajući čelici imaju još jedan problem. Kako je oksidacija dio procesa rezanja metala, cijeli koncept utječe na ishodišnu kvalitetu materijala pa se i ne primjenjuje.

Na kraju, dolazimo do obojenih metala. I legure aluminija i bakra imaju preniske točke tališta. Korak predgrijavanja nužan je dio procesa rezanja kisikom, pa samim time nije prikladan za primjenu kod obrade ovih metala.


 

Podijeli članak: