Laserskom rezanju refleksivnih metala pristupa se s posebnom pažnjom zbog mogućeg oštećenja sustava leća. Zbog toga su razvijeni posebni sustavi i tehnike koji ne umanjuju preciznost reza. Koje su to tehnike?

 

Lasersko rezanje reflektivnih metala

Tvrtke koje se bave laserskim rezanjem u praksi se često susreću s visokoreflektivnim metalima poput aluminija. Rezanje ovakvih metala iziskuje posebnu pažnju i pripremu laserskog rezača. Naime,zbog refleksivnog svojstva takvih metala,  neopreznim rezanjem, odnosno  ne pripremom površine koja se reže, može doći do oštećenja leća lasera.  Osim aluminija, lasersko rezanje inoxa koji je dodatno obrađen poliranjem također može biti velik problem.

 

Zašto se uopće javljaju poteškoće pri rezanju?

Co2 laserski rezači funkcioniraju na principu usmjeravanja laserskog snopa kroz zrcala i leće na malu površinu reznog materijala. Pošto je laserska zraka zapravo svjetlosni snop velike snage, refleksivna svojstva metala mogu prouzročiti odbijanje laserskog snopa. Odbijeni laserski snop u tom slučaju ulazi kroz glavu laserskog rezača na leće i sustav zrcala što može prouzročiti oštećenje.

Lasersko rezanje refleksivnih metala može biti problem

Lasersko rezanje refleksivnih metala može biti problem

 

Kako bi se spriječilo potencijalno odbijanje laserskog snopa potrebno je provesti nekoliko radnji. Refleksivni metal mora biti prekriven slojem, odnosno sredstvom koje upija lasersku zraku. Ovakvim pristupom rezanju ne utječe se na samu kvalitetu i preciznost reza, a laserski rezač se štiti od uništenja.

Osim prethodno spomenute obrade, većina modernih laserskih rezača dolaze s implementiranim sustavom samozaštite. Ovakav sustav u slučaju refleksije laserskog snopa  gasi laserski rezač i na taj način sprečavaju uništenje leća. Cijeli sustav radi na principu mjerenja radijacije, odnosno njezinog praćenja prilikom rezanja. Međutim, napretkom tehnologije razvijeni su laserski rezači koji su otporni na ovakve pojave, a radi se o fiber laserima.

 

Fiber laserski rezač

Danas se u praksi uz standardne CO2 laserske rezača za lasersko rezanje metala upotrebljava i fiber laser. Fiber laserska tehnologija je jedna od najnovijih tehnika rezanja koja daje znatno bolje performanse od CO2 lasera.

 

Laserski rezač metala – Bystar Fiber

Laserski rezač metala – Bystar Fiber

 

Fiber laseri umjesto korištenja kompliciranog sustava zrcala koriste optička vlakna koja vode laserski snop. Ovakva vrsta lasera predstavlja najbržu i cjenovno najpovoljniju alternativu CO2  laserskom rezanju refleksivnih metala.

Osim fiber laserskog rezača, danas se za reflektivne metale upotrebljava i rezanje vodenim mlazom. Glavni razlog za to je činjenica da fiber laseri gube svoju efikasnost pri debljini metala većoj od 5 milimetara.

 

Popis refleksivnih metala

U tablici donosimo popis svih reflektivnih metala i preporuke njihova rezanja.

Metal Debljina (mm) Tehnika rezanja
Aluminij do 10 Fiber laser
10 – 15 CO2 laser
više od 15 Vodeno rezanje
Mesing do 10 Fiber laser
10 – 15 CO2 laser
više od 15 Vodeno rezanje
Bakar do 10 Fiber laser
10 – 15 CO2 laser
više od 15 Vodeno rezanje
Bronca do 10 Fiber laser
10 – 15 CO2 laser
više od 15 Vodeno rezanje
Titan Do 8 Fiber laser
Više od 8 Vodeno rezanje
Srebro Do 5 Fiber laser
Više od 5 Vodeno rezanje
Zlato Do 5 Fiber laser
Više od 5 Vodeno rezanje

Podijeli članak: