Abrazivno sredstvo prilikom rezanja vodenim mlazom ima nezamjenjivu ulogu. Osim što uvjetuju kvalitetu, čestice sredstva definiraju brzinu i cijenu rezanja. Glavno pitanje koje se postavlja je koje abrazivno sredstvo odabrati?

 

Važnost abrazivnog sredstva

Rezanje vodenim mlazom može se odvijati uz pomoć, odnosno bez abrazivnog sredstva. Upotrebom abrazivnog sredstva moguće je rezati metale znatno većih poprečnih presjeka uz veću brzinu i zadovoljavajuću kvalitetu reza.

Međutim, glavno pitanje koje se postavlja prije početka vodenog rezanja je kakvo abrazivno sredstvo izabrati? Postoji li uopće razlika između njih?

Nesumnjivo, abrazivno sredstvo definira kvalitetu, brzinu ali i ostale parametre procesa vodenog rezanja. Bez obzira na vrstu, svako abrazivno sredstvo ima svojstva koja se mogu opisati tvrdoćom, oblikom, žilavošću i gustoćom.

Ako bi se sredstva dijelila po načinu na koji ih se dobiva tada bi se moglo reći da postoje sintetička i prirodna.

Vodeno rezanje odvija se pomoću ili bez abrazivnog sredstva / © bystronic

Vodeno rezanje odvija se pomoću ili bez abrazivnog sredstva / © bystronic

 

Svojstva abrazivnog sredstva za rezanje vodenim mlazom

Kao što je bilo rečeno na početku, različita abrazivna sredstva imaju različita svojstva. U pravilu, sva svojstva mogu se svrstati u nekoliko kategorija koje će biti opisane u nastavku.

Ono što je još važno napomenuti je činjenica da operater mora biti upoznat s karakteristikama abrazivnog sredstva u procesu vodenog rezanja kako bi procesom rezanja upravljao što je bolje moguće.

  • Tvrdoća: tvrdoća abrazivnog sredstva za rezanje vodenim mlazom uvelike utječe na vijek trajanja mlaznica. Primjerice, tvrđe abrazivno sredstvo smanjit će vijek trajanja mlaznica ali će povećati brzinu rezanja. Međutim, upotreba jako tvrdih sredstava utječe na pretjerano trošenje mlaznica što treba izbjegavati pod svaku cijenu
  • Gustoća: gustoća abrazivnog sredstva u mješavini vode uvjetuje brzinu vodenog mlaza. Primjerice, veća gustoća daje veću brzinu mlaza što utječe na parametre reza. S druge strane, ako je brzina mlaza mala, vodeni mlaz treba znatno više vremena za penetraciju u rezani materijal i početak rezanja
  • Žilavost: u nekim slučajevima uspoređuje se i s trošnosti. Kao takva, žilavost igra nezamjenjivu ulogu prilikom rezanja vodenim mlazom. Abrazivno sredstvo čija je žilavost izrazito mala lomi se u prolasku kroz visokotlačni sustav rezača i ne može dovoljno efikasno započeti rez. Žilavo sredstvo će se vrlo teško pomiješati s vodom da bi rezalo dovoljno dobro. Zbog toga je nužno odabrati optimalno sredstvo, a izbor vršiti na temelju praćenja površine reza.
  • Oblik čestica: abrazivno sredstvo proizvodi se u različitim oblicima što ovisi i o njegovoj vrsti. Po pitanju njegovog optimalnog oblika često se lome koplja. Neki naglašavaju kako je idealni oblik čestica onaj koji nalikuje sferi, a neki naglašavaju kako je najbolje koristiti čestice s oštrim rubom. Međutim, preporučuje se da oblik čestica bude definiran materijalom i kvalitetom reza.
  • Čistoća: abrazivna sredstva visoke čistoće u pravilu uključuju dodatnu obradu što u praksi znači višu cijenu u odnosu na materijale čija je čistoća manja. Međutim, čišći materijali daju znatno kvalitetniji rez u odnosu na one koji to nisu. Sredstva manje čistoće često u sebi sadrže i čestice drugih materijala što smanjuje kvalitetu reza.

 

Koje abrazivno sredstvo izabrati?

Kao što je bilo rečeno, izbor abrazivnog sredstva ovisi utječe na kvalitetu rezanja vodom.

Ono što je posebno važno je izabrati dobrog i pouzdanog dobavljača koji garantira za svoj proizvod.

U pravilu, abrazivno sredstvo mora biti isporučeno u papirnim vrećama za rasuti teret, a svakoj tvrtki se preporučuje stvaranje određene zalihe istog.


 

Podijeli članak: