U svijetu opskrbe metalom i čelikom, cinčanje je važan pojam. Donosimo neke ključne informacije o tom području obrade metala.

 

Postupak cinčanja

Pocinčavanje je postupak nanošenja zaštitnog premaza na čelik ili željezo. Premaz je izrađen od cinka i koristi se za zaustavljanje stvaranja hrđe. Cinčanje je važno jer osigurava dugotrajnu zaštitu proizvoda od čelika i željeza.

 

Kako cinčanje štiti osnovni metal ispod?

  1. Prevlaka cinka sprječava korozivne tvari poput kiseline (na primjer, kisele kiše) da dođu do metala koji se nalazi ispod.
  2. Cinčanje štiti od hrđe. Kada se premaz izgrebe, cink će i dalje lakše “žrtvovati svoju anodu” nego osnovni metal – što ga štiti od hrđe.
  3. Cink štiti metal korodirajući brže od osnovnog metala. Ponekad se pocinčanom metalu dodaje poseban sastojak koji se zove “kromat”.

 

Odakle dolazi riječ “galvanizirati”, sinonim za cinčanje?

Riječ “galvanizacija” dolazi od imena talijanskog znanstvenika Luigija Galvanija. Danas se “galvanizirati” uglavnom odnosi na proces premazivanja osnovnih metala cinkom, no nekada je to bio pojam koji je opisivao “davanje strujnih udara”.

Luigi Galvani proučavao je “bioelektričnost” ili kako živci i tkiva unutar našeg tijela stvaraju i reagiraju na električne uzorke. Prvi je otkrio da tijela stvaraju elektricitet kada je električnom iskrom udario mrtvu žablju nogu, a mišići su se trznuli.

 

Što je proces galvanizacije?

Postoji nekoliko metoda obrade metala pocinčavanjem. Najčešća metoda je postupak vrućeg cinčanja. Ova metoda galvanizacije stvara lijep, debeli sloj cinka na vrhu osnovnog metala – što ga čini dodatno otpornim na koroziju. U većini slučajeva, proces vrućeg potapanja ne žrtvuje strukturni integritet metala, ali neki čelici vrlo visoke čvrstoće mogu patiti od vodikove krtosti.

Čelik koji se koristi u karoseriji automobila također je pocinčan, ali budući da je potrebno naknadno nanijeti slojeve dekorativne boje – koriste se drugačiji postupak cinčanja. To je zato što je sloj cinka iz metode vrućeg umakanja predebeo i uzrokuje probleme s prianjanjem boje.

Umjesto toga, automobili koriste proces elektrogalvanizacije. Otopina slane vode (fiziološka otopina) i cinka stavlja se u spremnik, a čelik ili obični metal se umoči unutra. Kroz kadu teče električna struja, a cink se veže za osnovni metal!

Poseban oblik cinčanja, nazvan Sherardizing, koristi se za stvaranje cinkanog premaza na željeznim ili bakrenim proizvodima. Stvorio ju je metalurg Sherard Osborn Cooper-Coles i patentirao oko 1900. godine.

Metalni dijelovi koji se pocinčaju stavljaju se u zatvoreni, rotirajući bubanj zajedno s cinkovim prahom, a ponekad i punilom poput pijeska. Bubanj se zatim pregrije na 500 stupnjeva. Na temperaturama iznad 300 stupnjeva, cink se pretvara u paru – i ta para prodire u metal koji se okreće unutar bubnja.

Ovaj proces se također naziva “suho pocinčavanje” jer se ne koriste tekućine.

 

5 prednosti pocinčavanja metala

Pocinčani čelik ističe brojne mjerljive prednosti, uključujući sljedeće:

  1. Ekonomičnost: odabir pocinčanog čelika u početku se može činiti skupljim, ali dugoročno je to izvrsno ulaganje. Štoviše, pocinčavanje je zapravo jeftinije od mnogih drugih zaštitnih čeličnih premaza.
  2. Malo održavanja: čelik kojem nedostaje zaštitni premaz zahtijeva više održavanja kako bi se održao izgled i strukturna sigurnost proizvoda.
  3. Dugotrajnost: premazi od pocinčanog čelika mogu imati životni vijek do 50 godina i mogu izdržati urbanu i obalnu izloženost.
  4. Zaštita bez premca: svaki centimetar pocinčanog čelika je zaštićen—to uključuje oštre rubove i one teško dostupne pukotine.
  5. Brzina: proces pocinčavanja je brz i lak. Zapravo, puni zaštitni sloj može se nanijeti za samo nekoliko minuta.

 

Pocinčani metali se koriste posvuda!

Karoserije automobila i mnogih bicikala izrađene su od pocinčanih metala. Neke cijevi za pitku vodu još uvijek su izrađene od pocinčanog čelika. Hladno valjani lim također se često pocinča.

Matice, vijci, alati i žice svih vrsta sada su pocinčani jer je to jeftin proces i definitivno pomaže produžiti životni vijek metala!

Posebno je pocinčani čelik često korišten u modernim zgradama sa “čeličnim okvirom”. Pocinčani čelik se također koristi za izradu struktura kao što su balkoni, verande, stubišta, ljestve, šetnice i još mnogo toga.


 

Podijeli članak: