Postoji nekoliko načina pomoću kojih se može povećati produktivnost vodenog rezanja metala, odnosno načini kako smanjiti troškove istog. Oni se mogu podijeliti u tri kategorije. Provjerite koje su to kategorije.

 

Industrijska važnost rezanja vodenim mlazom

Rezanje vodenim mlazom za industriju predstavlja jedan od najvažnijih načina obrade metala. Zbog trenda rasta potrebe za vodenim rezanjem, organizacije koje se bave isključivo ovom tehnikom rezanja, ali i druge koje koriste vodeni rezač, imaju troškove koji se mogu smanjiti pridržavanjem nekoliko savjeta koje donosimo u nastavku teksta.

Svi savjeti, odnosno preporuke, mogu se svrstati u nekoliko kategorija:

  • Potrošni materijal
  • Fiksni troškovi po jedinici rezanja
  • Ostali troškovi

Kako potrošni materijal utječe na troškove vodenog rezanja?

Pod potrošnim materijalom podrazumijeva se, u prvom redu, abrazivno sredstvo. U pravilu, rezanje vodenim mlazom zahtjeva u prosjeku 0,5 kilograma abrazivnog sredstva za jednu minutu rezanja. Međutim, potrošnja abrazivnog sredstva može porasti i do 1 kilograma u minuti, a što ovisi vrsti, kvaliteti i debljini metala koji se reže.

Iako se u većini slučajeva čini kako se ovaj trošak ne može smanjiti, upotrebom manjih mlaznica dolazi do ušteda. Manja mlaznica ujedno znači i manji broj rezanja po satu rada vodenog rezača. Međutim, za vodene rezače koji imaju dvije glave za rezanje to nije slučaj.

Trošak rezanja vodenim mlazom može se smanjiti i recikliranjem mješavine vode i abrazivnog sredstva.

Za recikliranje se koriste posebno izrađeni sustavi koji odvode mješavinu iz spremnika rezača pritom je filtrirajući. Ovakvi sustavi, u pravilu, ujedno i odvajaju abrazivno sredstvo od vode, a što sa sobom neminovno donosi i manje troškove zbrinjavanja.

Uz recikliranje, danas su razvijeni sustavi koji omogućuju odvodnju korištene mješavine iz spremnika rezača i njezino skladištenje.

 

Fiksni troškovi po jedinici rezanja

Postoje različiti načini smanjenja fiksnih troškova vodenog rezanja. Jedan od najznačajnijih načina je povećanje broja glava za rezanje po pojedinom vodenom rezaču. Na ovakav način broj rezanih komada se povećava.

Uz povećanje broja rezanih glava, upotreba automatskog izmjenjivanja rezanih komada smanjuje vrijeme stajanja rezača. Ovakvim sustavom moguće je odmah nakon završetka rezanja prvog komada započeti s rezanjem drugog. U pravilu, ovakvi sustavi omogućuju odvajanje dijela radnog stola od rezača i sigurno uklanjanje svih izrezanih dijelova.

Još jedan od načina smanjenja troškova rezanja je kupnja većeg radnog stola koji omogućuje rezanje većeg komada. Iako veći radni stol znači i više potrebnog prostora za smještaj vodenog rezača, znatno je isplativija nabavka jednog velikog stola nego više manjih.

 

Koji su ostali načini smanjenja troškova?

Ostali načini smanjenja troškova vodenog rezanja odnose se na dodatno školovanje operatera, odnosno kupnju softvera za upravljanje vodenim rezačem.

Iako je u početku nužno izdvojiti više novca za spomenuto u kasnijim fazama poslovanja obrazovanje i kvalitetna programska podrška mogu smanjiti troškove vodenog rezanja, odnosno povećati produktivnost rezanja metala vodom.


 

Podijeli članak: