Kada razmatrate izbor između sustava za rezanje plazmom i sustava za rezanje vodenim mlazom, važno je pažljivo razmotriti svoje proizvodne potrebe uključujući niz vrsta materijala za rezanje, složenost rezanja, zahtjeve završne obrade i ciljeve produktivnosti, a zatim usporediti različite značajke i funkcionalnost prije donošenje konačne odluke.
 
Usporedimo neke od ključnih atributa ovih sustava kako bismo vidjeli gdje svaki od njih ima prednost.

 

Raspon materijala koji se mogu rezati

Plazma rezanje zahtijeva da materijal bude električki vodljiv i ne predebeo. Budući da se radi o metodi vrućeg rezanja u sklopu rezanja metala, moraju se isključiti određeni materijali koji mijenjaju svojstva pod visokom temperaturom. Strojevi s vodenim mlazom, s druge strane, mogu rezati iste materijale kao plazma i mnoge druge, uključujući granit, staklo, kompozite, pjenu, drvo pa čak i hranu. Sustavi s vodenim mlazom također imaju prednost u rezanju debljih materijala redovito režući ploču od nehrđajućeg čelika debljine 6” i aluminijski blok od 20”.

 

Kvaliteta rezanja: točnost i završna obrada

 Precizni rezovi i tolerancije još su jedan važan faktor pri odabiru stroja za rezanje. Na tolerancije plazma rezača utječu brojne varijable uključujući brzinu, debljinu materijala/primijenjenu toplinu, visinu gorionika i visok raspon točnosti je +/- 0,015 do +/- 0,020”.

Rezači vodenim mlazom imaju manje varijabli koje utječu na točnost i uzimaju kolač s tolerancijama obično oko +/- 0,003” do +/- 0,005”.

Kvaliteta završnog ruba također je važan čimbenik koji treba uzeti u obzir pri kupnji industrijskog stroja za rezanje. Što je bolja kvaliteta završne obrade, to ćete manje vremena morati potrošiti na naknadnu obradu.

Kada se radi o gotovom rubu reza, strojevi s vodenim mlazom često pružaju značajnu prednost u odnosu na sustave za rezanje plazmom. Zbog načina na koji rade, plazma rezači ostavljaju prskanje rastaljenog metala ili talog na rubu reza koji se povećava s debljinom materijala. To se mora ukloniti ili ručno ili dodatnom strojnom obradom

 

Zona utjecaja topline” ili ZUT

ZUT je prirodna pojava u toplinskim sustavima rezanja metala. Sustavi s vodenim mlazom, hladni postupak, ne ostavljaju talog i sposobni su za složene rezove poput kosina. Gotovi dijelovi mogu se odmah koristiti bez potrebe za čišćenjem nakon rezanja.

 

Održavanje i potrošni materijal

Oba sustava zahtijevaju dosljedno održavanje kako bi radili s vrhunskom izvedbom. Održavanje stroja s vodenim mlazom razlikuje se ovisno o vrsti pumpe.

Sustavima za rezanje plazmom nisu potrebne pumpe, ali je ipak potrebno održavanje. Obje vrste strojeva potrebno je redovito čistiti i pregledavati kako bi se osiguralo da rezne glave i svi pokretni dijelovi rade kako je predviđeno.

Vjerojatnije je da će strojevi s vodenim mlazom za rad zahtijevati više potrošnih materijala, uključujući vodu i neku vrstu abraziva, poput granata.

Sustavi za rezanje plazmom zahtijevaju plin i troše više električne energije za rad. U kategoriji održavanja i potrošnog materijala, strojevi za rezanje plazmom mogu imati malu prednost zbog svog pojednostavljenog dizajna i smanjene potrošnje fizičkih materijala.

Plazma sustavi pobjeđuju u kategoriji brzine rezanja pri rezanju tanjih materijala. Međutim, budući da je raspon materijala i debljina koje sustav s vodenim mlazom može rezati mnogo širi, možda ćete pronaći veće razine produktivnosti ako se sustav češće pokreće.

Vodeni mlaz također može koristiti mogućnosti obrade s pet osi za rezanje složenijih dijelova i može vam omogućiti da eliminirate sekundarne operacije koje bi bile potrebne za obradu dijela rezanog plazmom.

 

Trošak

Još jedan ključni čimbenik koji treba uzeti u obzir je trošak ovih strojeva, kako u smislu početne investicije, tako i u smislu životnih troškova.

Obično su sustavi za rezanje plazmom jeftiniji za kupnju, iako se složenije postavke ili postavke više klase mogu usporediti sa sustavom vodenog mlaza.

Sustavi za rezanje plazmom dobivaju blago priznanje u kategoriji ulaganja unaprijed. Radni troškovi tijekom cijelog životnog vijeka vrlo su slični između dviju vrsta sustava, a oba zahtijevaju redovito održavanje i potrošni materijal.

Teško je proglasiti pobjednika u kategoriji operativnih troškova budući da se svaki proizvođač, konfiguracija i aplikacija jako razlikuju. Proizvođači često nude procjene operativnih troškova za svoje strojeve, stoga ih svakako zatražite i pažljivo ih razmotrite.


 

Podijeli članak: