Rezanje vodenim mlazom višestruko je primjenjiva metoda rezanja u industriji zahvaljujući kojoj se koristi voda pod visokim pritiskom radi rezanja raznih materijala u željene oblike i dizajn. Zbog svoje preciznosti i točnosti, koristi se u mnogim industrijama u kojima se koriste dijelovi kod čije izrade se strogo moraju poštivati zadane mjere.

 

Iako rezanje vodenim mlazom nudi visoku razinu preciznosti, mnogi faktori mogu utjecati na preciznost rezanja. Kako bi se osigurala optimalna točnost, ključno je uzeti u obzir faktore kao što su vještina operatera, materijal, kontrolna oprema, debljina dijela i još mnogo toga. Razumijevanjem nekoliko elemenata koji utječu na preciznost rezanja vodenim mlazom, moguće je utjecati na  poboljšanje ukupne preciznosti izvedbe.

 

Rezanje vodenim mlazom: važnost preciznosti

Preciznost rezanja vodenim mlazom ključna je za proizvodnju unaprijed precizno definiranih  dijelova. Precizno rezanje vodenim mlazom nudi mnoge prednosti, uključujući:

  • Funkcionalnost krajnjeg proizvoda. Visoka razina točnosti tijekom procesa rezanja vodenim mlazom osigurava funkcionalnost gotovog proizvoda.
  • Dosljednost. Budući da rezanje vodenim mlazom nije toplinski proces sa štetnim učincima ekspanzije obratka, svi gotovi dijelovi mogu biti jedan drugome podudarni u izvedbi.
  • Uštede troškova. U usporedbi s drugim preciznim postupcima rezanja, rezanje s vodenim mlazom donosi prednosti uštede troškova i vremena. Maksimalna preciznost rezanja vodenim mlazom postiže se u jednom prolazu.
  • Minimalna sila. Vodeni mlaz reže s minimalnom silom što eliminira potrebu za opsežnim pričvršćivanjem kako bi se radni materijal držao na mjestu. Također, rezanje vodenim mlazom je proces hladnog rezanja, što znači da se praktički ne prenosi toplina na materijal koji se reže.

 

Načini poboljšanja točnosti rezanja vodenim mlazom

Kako bi se osigurala najviša razina preciznosti tijekom operacija rezanja vodenim mlazom, potrebno je uzeti u obzir puno relevantnih faktora. Ispitivanjem svakog od sljedećih faktora moguće je izvršiti potrebne prilagodbe za poboljšanje točnosti rezanja.

Kontrole. Upravljački sustav stroja za rezanje vodenim mlazom igra glavnu ulogu u točnosti rezanja. Strojevi s preciznijim kontrolnim mehanizmima rezultiraju preciznijim rezovima. Kako bi se postigla vrhunska preciznost, neki strojevi za rezanje vodenim mlazom opremljeni su s dvije osi za kontrolu kuta na reznoj glavi. S ovom kontrolom, vodeni mlaznici mogu eliminirati konus na plohama reza.

Vještina operatera. Kvalificiran operater iznimno je važan faktor pri proizvodnji dijelova s ​​niskom tolerancijom. Operater mora dobro razumjeti kako stvoriti dobre putanje alata i održati stabilnost, kao i kako učvrstiti, pregledati i prilagoditi komponente radi poboljšanja tolerancija. Operateri također moraju znati kako otkloniti probleme i održavati strojeve za rezanje vodenim mlazom kako bi osigurali optimalnu preciznmost.

Radni materijal. Budući da postignuta točnost uvelike ovisi o vrsti materijala koji se reže, važno je koristiti materijal koji ima ujednačenu tvrdoću u cijelosti i bez unutarnje napetosti.

Debljina obratka. Dok je rezanje vodenim mlazom sposobno rezati materijale sa širokim rasponom debljina, preciznost se smanjuje s debljinom obratka. Prilikom rezanja debljih dijelova, možda će biti potrebno prvo izrezati ispitni komad i prilagoditi program. Finim podešavanjem programa, dobro održavan i pravilno kalibriran vodeni mlaz može precizno rezati čak i vrlo debele dijelove proizvoda.

Uklanjanje tapera. Uklanjanje suženja ključno je za osiguravanje dosljednih profila dijelova. Korištenje kontrole rezne glave s kompenzacijom sužavanja eliminirat će konus i poboljšati točnost rezanja vodenim mlazom.

Preventivno održavanje. Kao i kod većine strojeva i opreme, održavanje je ključni faktor za kvalitetan rad. Slijedeći strogi program održavanja i zamjenu dijelova u odgovarajućim intervalima, može se postići visoka razina točnosti i preciznosti rezanja.

 

Visokokvalitetno rezanje vodenim mlazom

Precizna sposobnost rezanja vodenim mlazom čini ga popularnim procesom obrade metala  za širok raspon primjena. Poboljšanje preciznosti rezanja vodenim mlazom ključno je za proizvodnju dosljednih, visokokvalitetnih dijelova. Pritom neće izostati ni poboljšanja u području uštede troškova i vremenskog utroška na zadovoljstvo svih sudionika proizvodnog procesa – od izvršitelja do naručitelja.


 

Podijeli članak: