Premda je u praksi moguće čuti kako se ova dva pojma međusobno poistovjećuju, u ovome članku upoznat ćemo se s osnovnim karakteristikama metalnih cijevi te profila jer postoje ključne razlike koje je važno znati.
 
Cijevi su okruglog oblika te se koriste za distribuciju tekućina i plinova. Označavaju se nominalnom veličinom cijevi koja predstavlja grubu indikaciju prijenosnog kapaciteta cijevi. U industriji obrade metala uobičajeno je lasersko rezanje cijevi.

Profil je okrugli, pravokutni, kvadratni ili ovalni šuplji presjek mjeren vanjskim promjerom i debljinom stijenke, izraženim u inčima ili milimetrima.

Metalni profili mogu biti različitih oblika i veličina, ovisno o tome u kojoj industriji se primjenjuju i za što su namijenjeni.

Standardne metalne profile karakteriziraju najčešći oblici, uključujući U-profile, Omega profile, C-profile i L-profile (ili kutove) i uglavnom se koriste u građevinskom sektoru, ali su korisni i za mnoge druge vrste primjena.

Pored standardnih profila sa simetričnim stranama mogu se proizvoditi i asimetrični profili u istom obliku, ali s različitim dimenzijama stranica u odnosu jednih na druge. Oblici “U” i/ili “C”, na primjer, mogu se ojačati dodavanjem dodatnih preklopa presavijenih pod 180° kako bi se udvostručila njihova debljina i postigla veća mehanička čvrstoća.

 

Standardi proizvodnje metalnih cijevi i profila

Metalne cijevi se obično proizvodi prema nekom odabranom industrijskom standardu koji može biti odobren na međunarodnoj ili nacionalnoj razini. Takvom radnom normom osigurava se dosljednost u proizvodnji na globalnoj razini.

Cijevi se češće proizvode prema prilagođenim konfiguracijama i veličinama. Pritom se koristi širi raspon promjera i tolerancija te se diljem svijeta zamjećuju razlike ju standardu.

Standardizirani proizvodi imaju dodatni benefit  jer se s njima lako postupa u različitim postupcima obrade kao što je primjerice lasersko rezanje cijevi.

 

Standardi izračuna promjera metalnih cijevi i profila

Glavna razlika između cijevi i profila je u tome što je cijev obično određena nominalnim promjerom s konstantnim vanjskim promjerom i bezdimenzionalnim brojem za debljinu stijenke koji se naziva “raspored”. Profil je određen i debljinom stijenke.

Često postoji zabuna oko veličine cijevi ili profila. Veličina cijevi odnosi se na nominalni – ne stvarni – unutarnji promjer cijevi. Stvarni, fizički promjer cijevi isti je kao i njezin nominalni promjer.

Veličina profila će zadržati isti promjer bez obzira na debljinu stijenke. Dakle, i veličina cijevi i profila se mjeri njihovim promjerom i debljinom.

Budući da se cijev koristi za prijenos tekućina ili plinova, veličina otvora kroz koji tekućine ili plin mogu proći vjerojatno je važnija od vanjskih dimenzija cijevi. Mjerenja profila, s druge strane, navedena su kao vanjski promjer i postavljeni raspon debljine stijenke.

Kako bi vam olakšali planiranje logističkih i inih operacija, pripremili smo funkcionalni on-line kalkulator za izračun mase čeličnih profila.

 

Sposobnosti teleskopiranja te krutosti

Cijevi se mogu teleskopirati. Teleskopske cijevi savršene su za primjenu različitih komada materijala koji se međusobno zatvaraju ili šire. Cijev je također kruta i ne može se oblikovati bez posebne opreme. S izuzetkom bakra i mjedi, cijevi se mogu relativno lako oblikovati, a profili se mogu oblikovati uz određeni napor.

Savijanje i namotavanje cijevi može se izvesti bez pretjeranog izobličenja, naboranja ili lomljenja.

 

Industrijska primjena

Teška industrija obično koristi cijevi umjesto profila. Cijevi se koriste za prijevoz nečega, a profili za konstrukciju nečega; stoga su profili definirani vanjskim promjerom i debljinom stijenke (za stabilnost konstrukcije), a cijevi se mjere unutarnjim promjerom kako bi se omogućio izračun transporta, odnosno brzine, volumena itd.

Profili se koriste u konstrukcijskim primjenama. Vanjski promjer je važan jer će pokazati koliko može držati kao faktor stabilnosti.

Samo cijevi imaju nazivni tlak i namijenjene su za prijenos tekućina ili plinova, stoga je važno znati njihov kapacitet. Okrugli oblik cijevi čini je učinkovitom pri rukovanju te pod pritiskom tekućine koja kroz nju teče. 

U industriji obrade metala svakodnevno se javlja visoka razina potrebe obrade cijevi i profila.


 

Podijeli članak: