Da bismo razumjeli usporedbu TIG i MIG zavarivanja, potrebno je razumjeti kako procesi zavarivanja funkcioniraju u industrijskoj proizvodnji.

 

TIG zavarivanje: Princip procesa

TIG zavarivanje ili plinsko lučno zavarivanje je postupak elektrolučnog zavarivanja pogodan za zavarivanje metala debljine oko 10 mm. Koristi volframovu nepotrošivu elektrodu koja se nalazi u gorioniku za zavarivanje za stvaranje električnog luka koji stvara toplinu potrebnu za spajanje metala.

Generirana toplina koristi se za taljenje dodatnog metala/šipke koju zavarivač dovodi u bazen za zavarivanje. Električni luk je okružen inertnim plinom proizvedenim u plinskoj mlaznici, koji je uglavnom argon koji ga štiti od atmosferskih sadržaja.

TIG zavarivanje stvara duboki prodor i bolje varove, ali je sporiji postupak jer zavarivač uvijek ručno ubacuje materijale za punjenje.

 

MIG zavarivanje: Princip procesa

Zavarivanje metala inertnim plinom (MIG) je metoda obrade metala u okviru elektrolučnog zavarivanja pogodna za debele i tanke materijale kao što su aluminij i bakar. Električni luk se formira na kraju potrošne elektrode koja se troši s radnim komadom kako bi se formirala kupka za zavarivanje.

Zavareni bazen zaštićen je zaštitnim plinom koji se dovodi kroz plinsku mlaznicu na električni luk. Zaštitni plin je uglavnom CO2 zbog njegove zastupljenosti u atmosferi.

MIG zavarivanje je poluautomatsko. Brzina dodavanja elektrode i dimenzija luka ovise o izvoru struje. Međutim, brzina i položaj ovise o operateru. U nekim slučajevima nema ručnog dijela, pa se može reći da je proces automatski.

 

Zašto je MIG zavarivanje bolje od TIG zavarivanja?

Mnogi proizvođači limova pretpostavljaju da je MIG zavarivanje bolje od TIG zavarivanja u procesu obrade metala. Razlozi nisu nategnuti. U nastavku je nekoliko koje biste trebali znati o tome:

Raznolikost

MIG zavarivanje je raznolikije od TIG zavarivanja na temelju kompatibilnosti materijala i više na upotrebi potrošnih elektroda. Potrošni materijal djeluje u proizvodnji električnog luka i djeluje kao punilo, što ga čini idealnim za kombiniranje dva različita metala.

Brzina

MIG zavarivanje je brže od TIG zavarivanja jer je aparat automatski ili poluautomatski. MIG pištolj radi kontinuirano, što ga čini učinkovitijim i produktivnijim od TIG zavarivanja, koje se više fokusira na detalje.

Lakoća izvođenja

MIG zavarivanje ne zahtijeva puno tehničkog znanja prije rukovanja u usporedbi s TIG zavarivanjem, koje mnogi zavarivači smatraju oličenjem zavarivanja. MIG zavarivači mogu zavarivati limene dijelove samo jednom rukom, dok će TIG zavarivači trebati ruku i jednu nogu da bi dobro funkcionirali 


 

Podijeli članak: