Europska komisija donosi brojne i različite rezolucije temeljem kojih se uređuju odnosi Unije prema ostatku svijeta. Jedna od takvih, a vezana je uz tržište čelika predložena je 2013. godine, a nedavno je usvojena. Što donosi sa sobom?

Čelik i njegova važnost

Nesumnjivo, jedno od najznačajnijih tržišta današnjice, tržište čelika, trenutno se nalazi pod velikim utjecajem Kine, odnosno Indije. Kako bi u što je moguće većoj mjeri zaštitila svoje tržište, Europska komisija odlučila je donijeti rezoluciju temeljem koje se uređuje pravna legislativa ove važne industrijske grane.

Pošto je tijekom 2015. godine Kina proizvodila čak 50% tržišnih potreba čelika, zabrinutost Europske Komisije je opravdana. Osim toga, Europska Komisija naglašava važnost čelika kao resursa koji je nositelj gospodarskog rasta i razvoja zemalja članica.

Što donosi rezolucija?

Europska komisija u rezoluciji postavlja cilj povećanja industrijskog udjela u BBP-u za 20% do 2020. godine. Ovakvim potezom želi se povećati konkurentnost i tehnološki razvoj industrijskih pogona, a posebice onih koji se bave proizvodnjom čelika. Važnost donošenja i reguliranja industrije proizlazi iz činjenice da se zbog turbulencija na tržištu trenutno događaju velika restrukturiranja tvrtki.

Zbog manjka investicija koje bi donijele prijeko potreban rast i razvoj industrije, sve više radnih mjesta je u opasnosti. To je posebno vidljivo iz činjenice da je britanska industrija čelika izgubila gotovo trećinu zaposlenih u periodu od 20. godina.

Kakvo je stanje na tržištu čelika danas?

Svjetska proizvodnja sirovog čelika u 2015. god. po državama

Uz već spomenuta brojna restrukturiranja tvrtki, na tržištu vlada prekapacitiranost. Isto tako, tržište je preplavljeno jeftinim čelikom iz Kine čime se ugrožava 350.000 radnih mjesta u Europi u ovom sektoru. Ono što je posebno zabrinjavajuće je činjenica da su zaposlenici u ovom sektoru mahom pred mirovinom što Europsku komisiju posebno brine.

Protokoli i rezolucije od proizvođača zahtijevaju ugradnju ekoloških nadogradnji za postojeće strojeve čime bi se pridonijelo smanjenju emisije CO2. Međutim, zbog prekapacitiranosti i manjka investicija ovakvi zahtjevi se često čine nemogućima.

Kako Europska Komisija štiti Europsko tržište čelika?

Prije svega donošenjem rezolucija i mjera zaštite. Do sada je  donijeto ukupno 37 različitih mjera zaštite od čega se gotovo polovina odnosi na uvoz iz Kine. Osim toga, Komisiji na raspolaganju stoji i politika marži kroz koje može zaštititi svoje tržište.  Posebno veliki napori ulažu se u otklanjanju uzroka nastajanja prekapacitiranosti tržišta. Inicirani su brojni sastanci velikih proizvođača u svijetu, a Komisija je posebno naglasila kako će pojačati napore i ugovarati dodatne sastanke s proizvođačima iz Kine.

Zaključci Komisije

Europska Komisija zaključila je kako izazovi na tržištu čelika neće nestati preko noći. Nužno je dodatno ulagati u modernizaciju proizvodnih kapaciteta kako bi se povećala konkurentnost. Pošto se na tržištu trenutno događaju velike promjene, Europska komisija naglašava važnost dijaloga i međusobne suradnje. Sve zemlje članice pozvane su na zajedničko djelovanje, a Komisija će poduzeti dodatne poteze kako bi se proizvođači čelika zaštitili.

Više o ovoj temi možete pročitati ovdje.


 

Podijeli članak: