Limovi se ubrajaju u najčešće primjenjivane resurse u industriji, odnosno metalurgiji. Svoju primjenu nalaze u gotovo svim industrijskim branšama. Sve od njih zahtijevaju visoku obrade lima rezanjem. Provjerite zašto je lasersko rezanje najbolja opcija.

Lasersko rezanje lima

Lasersko rezanje lima, u odnosu na druge tehnike termalnih rezanja, ima brojne prednosti koje kreću od brzine rezanja pa do kvalitete postignutog reza. U osnovi, lasersko rezanje lima se može podijeliti na:

  • rezanje limova manjih poprečnih presjeka
  • rezanje limova većih poprečnih presjeka

Rezanje laserom omogućuje, uz efikasnost, i veliku preciznost reza što je od iznimne važnosti za kasnije operacije poput savijanja lima. U praksi, lasersko rezanje ima različite parametre koji se modificiraju sukladno potrebama reza. O parametrima laserskog rezanja metala možete doznati više u jednom od naših prethodnih članaka.

Lasersko rezanje limova većih presjeka

Za lasersko rezanje limova većih poprečnih presjeka u pravilu se koriste laserski rezači većih snaga. U prvom redu, to znači upotrebu laserskih rezača poput fiber lasera, odnosno Nd:YAG laserskih rezača.  Ovakvi rezači omogućuju rezanje limova poprečnog presjeka od 50 mm na više uz maksimalnu preciznost i efikasnost.

Kvaliteta rezanja limova većih poprečnih presjeka laserom definirana je brzinom reza, odnosno snagom laserskog rezača. U pravilu, kvaliteta reza raste s porastom snage, odnosno smanjenjem brzine rezanja.

Lasersko rezanje limova manjih presjeka

Za lasersko rezanje limova manjih presjeka u pravilu se koriste CO2 laserski rezači manjih snaga.  Razlog tome je mogućnost termalnog oštećenja lima zbog njegovog malog poprečnog presjeka. Međutim, unatoč tome što CO2 laserski rezači daju zadovoljavajuću kvalitetu rezanja u praksi se sve više koriste tzv. solid state laserski rezači, odnosno fiber laseri koji su se pokazali kao jedan od najboljih izbora za rezanje. Naime, uz najveću kvalitetu reza, fiber laseri imaju veliku produktivnost i ekonomičnost u radu.

Na što treba pripaziti pri laserskom rezanju limova?

Pri laserskom rezanju limova mogu se javiti različiti izazovi, a koji se u prvom redu odnose na svojstva samog materijala. Već smo prije pisali o problematici rezanja reflektivnih metala poput bakra, aluminija i nehrđajućeg čelika.  Uz to, posebnu pažnju treba obratiti na kvalitetu reza, odnosno rubova rezanog lima.

Ono što je još važno napomenuti je osjetljivost pojedinih limova na lasersku zraku koja može promijeniti njihova svojstva. U nekim slučajevima lasersko rezanje limova manjih poprečnih presjeka može rezultirati deformacijama uzrokovanim visokom temperaturom koja se neminovno javlja u procesu rezanja.

Koja je važnost limova za industriju?

Limovi predstavljaju neizostavni resurs današnje industrije. Njihova primjena seže od upotrebe u autoindustriji pa sve do proizvodnje strojnih dijelova. U osnovi se mogu podijeliti na:

  • fine limove debljine do 1 mm
  • tanke limove debljine od 1 do 1.75 mm
  • srednje limove debljine od 3 do 4.75 mm
  • debele limove debljine od 5 mm na dalje

Limovi većih poprečnih presjeka još se nazivaju i pločama. Više o limovima i njihovoj važnosti možete pročitati ovdje.

Rezanje limova po mjeri, odnosno njihovo savijanje, ubraja se u dvije najčešće operacije kod obrade metala. Limovi se, uz lasersko rezanje, mogu rezati i drugim tehnikama poput plazma rezanja, odnosno vodenog rezanja. O savijanju limova možete više pročitati na ovom linku.


 

Podijeli članak: