Lasersko rezanje je jedna od tehnika rezanja koja se danas najviše upotrebljava. Postoji više vrsta lasera, odnosno metoda pomoću kojih se materijali mogu rezati. Svaka metoda i svaka vrsta lasera ima svoje tolerancije i preciznosti koje ovise o više parametara među kojima je najvažnija hrapavost i debljina.

Važnost laserskog rezanja danas

Lasersko rezanje je danas jedan od najčešće primjenjivanih tehnika rezanja metala. Uz brzinu, preciznost i dobar omjer cijene i kvalitete, laserom se može rezati inox, aluminij, titanij, željezo, čelik i drugi metali koji nalaze primjenu u industriji.

Osim standardnog i najpoznatijeg CO2 laserskog rezača, danas su razvijene brojne inačice ovog rezača koje se upotrebljavaju u različitim granama industrija. Isto tako, različiti laserski rezači daju različitu kvalitetu reza uz različitu toleranciju prilikom rezanja.

 

Vrste laserskih rezača

CO2 laserski rezač

CO2 laserski rezač princip rada temelji na mješavini plinova koji se električki stimuliraju, a rezultat čega je stvaranje laserske zrake. Valnom duljinom zrake od 10.6 mikrometara, laserska zraka spada u grupu infracrvenog zračenja čime je nevidljiva oku. Međutim, parametri koji se razvijaju prilikom miješanja plinova omogućuju  rezanje metala poput inoxa, čelika i aluminija. Lasersko rezanje metala pomoću CO2 laserskog rezača smatra se najekonomičnijom tehnikom rezanja. Iz tog razloga, ovakva vrsta lasera je najzastupljenija na tržištu.

 

Nd:YAG, Nd:YVO (kristalni laseri)

Ovakva vrsta laserskog rezača najviše je primjenjivana u autoindustriji. Kristalni laserski rezači spadaju u grupu lasera koji za rezanje upotrebljavaju čvrsti medij. Laserska zraka kod rezanja ovakvom vrstom lasera nastaje kao rezultat međudjelovanja kristalnog nosača i kemijskog elementa neodimija. Prilikom takvog međudjelovanja nastaje laserska zraka valne duljine 1.064 mikrometra.

Specifičnost koja se tiče ovakvih vrsta laserskih rezača odnosi se na posebnu vrstu dioda koje se koriste za stvaranje laserske zrake koja se obavezno mora zamijeniti nakon maksimalno 15.000 laserskih sati.

 

Fiber laserski rezači

Lasersko rezanje od početka do umjetnosti

Lasersko rezanje od početka do umjetnosti

Fiber laserski rezači spadaju u kategoriju rezača koji za rezanje koriste čvrsti medij, baš kao što je bio slučaj i kod kristalnog lasera. Dobivena laserska zraka se kroz posebne diode, slične kao i kod kristalnog lasera, pojačavaju do snage kod koje se može započeti proces rezanja. Laserska zraka koja pritom nastaje ima valnu duljinu od 1.064 mikrometra. Za razliku od CO2 laserskih rezača, fiber laseri razvijaju intenzitet zrake jači čak 100 puta.

 

Metode laserskog rezanja

Lasersko rezanje isparavanjem

Lasersko rezanje isparavanjem je rezanje kod kojeg se laserska zraka fokusira na materijal sve dok se materijal ne zagrije do točke u kojoj započinje isparavanje. Materijal koji se reže doslovno isparava čime se proširuje početna rezna rupa i započinje proces rezanja. Najčešće se upotrebljava za rezanje plastike.

 

Lasersko rezanje taljenjem

Ovakva vrsta laserskog rezanja fokusira lasersku zraku visokog intenziteta u materijal čime izaziva taljenje. Pomoćni plin koji se koristi ispuhuje rastopljeni materijal. Ova metoda je ujedno i najviše korištena za rezanje metala.

 

Lasersko rezanje toplinskim stresom

Materijali koji su lako lomljivi nakon određenog broja ciklusa zagrijavanja podložni su pucanju. Laserska zraka se zato fokusira na malu površinu materijala koji se zagrijava, a kad započne proces pucanja ono se kontrolira pomicanjem laserske zrake.

 

Reaktivno rezanje laserom

Reaktivno rezanje laserom naziva se još i plameno rezanje. Ovakva vrsta laserskog rezanja je vrlo slična autogenom rezanju. Razlika je u tome što se umjesto plinova korištenih u autogenom rezanju, za rezanje koristi laserska zraka. Ovakvo rezanje se najčešće upotrebljava za tanke čelične ploče debljine 1 mm.

 

Tolerancije prilikom rezanja laserom

Današnja laserska tehnologija omogućuje lasersko rezanje uz preciznost pozicioniranja laserske glave od 10 mikrometra i ponovljivosti istog pozicioniranja tolerancije 5 mikrometra.

Na preciznost laserskog rezanja utječe mnogo parametara, a među najvažnije se ubraja hrapavost i debljina ploče koja se reže. Laserski rez je moguće ostvariti uz toleranciju od 0.025 mm što ovisi o istrošenosti strojnih dijelova laserskog rezača.


 

Podijeli članak: