Lasersko rezanje cijevi i profila uvelike se razlikuje od konvencionalnog rezanja ploča i limova. Glavne razlike odnose se na probleme koji mogu nastati kroz nepažnju i ne podešavanje parametara reza. Na što valja pripaziti?

 

Lasersko rezanje i njegova primjena

Osim što se upotrebljava za rezanje ploča, odnosno limova, lasersko rezanje se često koristi i za rezanje različitih profila i cijevi. Glavni razlog za to je činjenica da je lasersko rezanje jedan od najekonomičnijih načina rezanja uz optimalnu kvalitetu reza.

Posebna primjena laserskog rezanja je u izvođenju zahtjevnih 3D pozicija koje se sve češće režu laserski zbog već spomenutih prednosti.

 

Kakvi oblici mogu biti sve laserski rezani?

Napretkom i razvojem laserske tehnologije danas gotovo da i nema metalnih profila koji se ne mogu rezati laserom. Počevši od cijevi različitih dimenzija pa sve do ovalnih oblika profila. Međutim, ono po čemu se klasično rezanje ploča, odnosno limova razlikuje od laserskog rezanja profila i 3D oblika je princip rada samog rezača.

 

Kako se onda režu profili na laserskom rezaču?

U pravilu, rezanje profila zahtjeva njihovo fiksiranje na posebno za to predviđenu glavu. Osim što je profil u takvoj glavi fiksiran, on se vrti sukladno rezu koji se izvodi. S druge strane glava laserskog rezača se pomiče zajedno s pomicanjem, odnosno okretanjem profila koji se reže i tako se vrši rezanje.

 

Koja je razlika između 2D i 3D rezanja?

Kod 2D laserskog rezanja, glava laserskog rezača nalazi se okomito postavljena u odnosu na metal koji se reže.  Zbog ovakve pozicije glave promjena u debljini materijala nema nikakvog utjecaja na laserski snop. S druge strane, izvođenje 3D pozicija zahtjeva promjene u kutu nagiba, odnosno udaljenosti laserskog rezača od metala koji se reže. To je ujedno i izvorište problema kao što su:

  • Kriva udaljenost laserskog rezača od metala koji se reže
  • Problemi s plinovima koji se upotrebljavaju, a koji mogu rezultirati korozijom reza
  • Smanjenje brzine reza

 

Što je s kvalitetom laserskog cijevi i profila?

Kvaliteta laserskog rezanja profila i cijevi uvelike ovisi o kvaliteti njih samih. Sukladno tome, kako bi se povećala kvaliteta laserskog rezanja treba obratiti pozornost na parametre kao što su:

  • Promjene u debljini stijenci metala
  • Torzijska opterećenja
  • Promjene u čvrstoći površine
  • Kvaliteta površine (odnosi se na koroziju i kvalitetu prethodne obrade)

 

Mogu li se profili oblikovati laserskim rezanjem?

Mogu. Oprema za lasersko rezanje cijevi i profila omogućuje izradu kompliciranih i vrlo zahtjevnih pozicija. Međutim, prilikom izvođenja ovakvih 3D pozicija treba postojati svijest o ograničenjima i problemima koji se mogu javiti prilikom njihovog izvođenja.

 

Postoje li još neka ograničenja?

Ograničenja se u principu svode na mogućnost probijanja suprotne strane cijevi laserskim snopom. Ovo je jedan od značajnijih problema kod izvođenja kosih rezova i zahtjeva dodatno podešavanje parametara reza kao što su:

  • Curenje rastopljenog metala na suprotnu stijenki cijevi
  • Već spomenuto nepoželjno probijanje suprotne strane cijevi laserskim snopom
  • Znatno povećanje temperature što može dovesti do danjih oštećenja

 

Podijeli članak: